Srečanje med Obamo in Chavezom je bilo zelo kratko. Foto: Reuters
Srečanje med Obamo in Chavezom je bilo zelo kratko. Foto: Reuters
Barack Obama in Evo Morales
Obama se je rokoval tudi z bolivijskim voditeljem Evom Moralesom. Foto: Reuters
Srečanje Amerik

Venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je v preteklosti ostro kritiziral nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha in pri tem ni izbiral besed, se je ob robu ameriškega vrha v Trinidadu prvič rokoval z novim ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Kot je videti na fotografijah, je rokovanje potekalo v sproščenem ozračju, saj sta si oba voditelja nasmejano segla v roke. "Želim biti tvoj prijatelj," je Obami dejal Chavez in pozneje pojasnil, da sta se rokovala kot džentelmena.

"Predsednik Obama je inteligenten mož v nasprotju s prejšnjim," je bil kot vedno odkrit venezuelski voditelj.

Odnosi med Venezuelo in ZDA so se skrhali, potem ko je prišel Chavez na oblast, začel svojo različico socialistične revolucije, stkal tesne vezi s Kubo in se postavil na čelo protiameriških kritikov v Latinski Ameriki.

Levičarski voditelj je tudi večkrat obtožil ameriško administracijo, da ga skuša strmoglaviti z oblasti v državi, ki je pomembna dobaviteljica nafte za ZDA.

Po besedah visokih ameriških predstavnikov je srečanje spodbudil Obama, ki se je v sobi, kjer so se pred slovesnim odprtjem vrha zbrali vsi voditelji, odpravil k Chavezu, da bi se predstavil. Obama se ni odzval na Chavezove komentarje in se je po besedah njegovih sodelavcev samo nasmejal in se nato odpravil nazaj na svoje mesto v vrsti voditeljev.

Pred vrati "nov začetek"
V nagovoru drugim voditeljem na vrhu je Obama dejal, da si ZDA želijo "novega začetka" s komunistično Kubo in "enakovrednega partnerstva" z vsemi ameriškimi državami.

"Ne smemo biti ujetniki preteklih nesoglasij," je dejal ameriški predsednik, ki so ga ob prihodu v konferenčno dvorano pričakali z aplavzom.

Glede novega začetka v odnosih s Kubo je Obama dejal, da se zaveda, da je treba prehoditi še dolgo pot, da bi presegli desetletja nezaupanja, vendar je ob tem ponovil svoja stališča, ki jih je večkrat izrekel v preteklih dveh letih, da se je s kubanskim vodstvom pripravljen pogovarjati o odprtih vprašanjih med državama.

V zadnjih dneh sta si ameriški in kubanski vladi izmenjali več prisrčnih in spodbudnih besed kot v zadnjih desetletjih skupaj.

Obama je izpolnil predvolilne obljube in omilil 47 let star ameriški embargo, ko je kubanskim Američanom dovolil obiske domovine in pošiljanje denarja svojim sorodnikom na komunističnem otoku.

V četrtek je kubanski predsednik Raul Castro izrazil pripravljenost na pogovore z ZDA o vseh vprašanjih, vključno s človekovimi pravicami, statusom političnih zapornikov in medijske svobode.

Castrovo ponudbo za pogovore je takoj pozdravila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in hkrati zatrdila, da se je dosedanja ameriška politika izkazala za neuspešno.

G. V.

Srečanje Amerik