Medtem ko je za (večino) Zahoda glavno vprašanje, kdaj, in ne ali neodvisno Kosovo, se Srbija s podporo Rusije temu še vedno upira. Foto: EPA
Medtem ko je za (večino) Zahoda glavno vprašanje, kdaj, in ne ali neodvisno Kosovo, se Srbija s podporo Rusije temu še vedno upira. Foto: EPA
Kosovo se sklicuje na pravico do samoodločbe, Srbija na načelo ozemeljske nedotakljivosti držav in opozarja, da bi razglasitev neodvisnega Kosova pomenila nevaren precedens. Foto: EPA

Sledile naj bi jim Italija, Francija in Velika Britanija, nato pa naj bi se jim pridružile še Slovenija kot predsedujoča EU-ja ter Avstrija in Albanija, pišejo beograjske Večerne novosti. Srbski premier Vojislav Koštunica je dejal, da bi morala Srbija prekiniti približevanje EU-ju, dokler ta ne bo spremenila svoje politike glede Kosova.

Kosovska stran trdi, da je razglasitev neodvisnosti že dogovorjena z "zahodnimi prijatelji", datuma pa ne želi razkriti. Namestnik predsednika Demokratske stranke Kosova Fatmir Ljimaj je za B92 povedal, da čeprav je datum razglasitve neodvisnosti znan, tega iz "obzirnosti in diskretnosti" ter zaradi dogovora z Zahodom ne želijo objaviti. Voditelj stranke ORA Veton Suroi pa je napovedal, da bodo deklaracijo o neodvisnosti objavili v nekaj tednih.

Kdaj ne ali neodvisnost
Določanje datuma in samo razglasitev v Prištini nimajo za enostransko niti je tako ne imenujejo - ker pričakujejo zeleno luč Zahoda. Ta proces imenujejo usklajena razglasitev neodvisnosti. Kako bo razglasitev neodvisnosti potekala, še ni povsem znano, prvi konkretni koraki pa naj bi bili narejeni sredi januarja, ko naj bi na novo nastale kosovske institucije potrdile konkreten datum razglasitve.

O datumu razglasitve ugibajo tuji diplomati; veleposlanik ZDA v Srbiji meni, da se bo to zgodilo drugo leto, pomočnik francoskega zunanjega ministra pa, da konec zime oziroma v začetku poletja.

Neodvisnost "brez prehitevanja"
Slovenija, ki bo 1. januarja 2008 predsedovala EU-ju, je napovedala, da se bo s Prištino še naprej poskušala dogovoriti o tem, da bi se njena pot k neodvisnosti nadaljevala "brez prehitevanja" in da bo k reševanju kosovskega vprašanja pristopila na podlagi načrta Marttija Ahtisaarija.

Beograd: Kosovo ne bo nikoli v ZN-u
Predsednik Srbije Boris Tadić je ob napovedi deklaracije o razglasitvi neodvisnosti povedal, da je kaj takega vedno mogoče, da pa je naloga Beograda, da se bojuje za to, da večina držav na svetu takšne neodvisnosti ne prizna. Po njegovih besedah ni nobene možnosti, da bi neodvisno Kosovo postalo članica ZN-a, ker Varnostni svet tega ne bi nikoli sprejel.

Srbija ne želi spopada s Kforjem in z Natom
Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je izjavil, da ob morebitni enostranski razglasitvi neodvisnosti Kosova Srbija pokrajine "ne bo branila s silo". Za Studio B je povedal, da je vprašanje statusa Kosova političnopravno, in ne vojaško. "Kosova ne moremo braniti s silo, ker nimamo vojaške moči niti podpore kogar koli, da kaj takega naredimo," je še povedal Šutanovac. V primeru srbskega nasilja nad Kosovom bi se morali spopasti s Kforjem in z Natom, s tem pa bi "bile posledice za državljane", je sporočil Srbom.

T. V.