Francoska 'petelinčka' sta si že dolgo v laseh. Foto: EPA
Francoska 'petelinčka' sta si že dolgo v laseh. Foto: EPA

proti francoskemu predsedniku.

Pred dnevi se je v Franciji začel "sodni proces desetletja", na katerem se je na zatožni klopi znašel nekdanji premier de Villepin, ki se mora braniti obtožb v aferi Clearstream, v kateri je osumljen zarote z namenom klevetanja zdajšnjega Nicolasa Sarkozyja, ko sta si oba še prizadevala za predsedniški stolček.

Osumljen je, da je leta 2004 pomagal objaviti lažni seznam lastnikov računov na luksemburški banki Clearstream, na katere naj bi prejeli provizijo od prodaje francoskih vojaških ladij Tajvanu leta 1991. Med lastniki je bil naveden tudi Sarkozy, ki je bil takrat notranji minister.

Sarkozy imel predolg jezik
De Villepin, ki vsakršno krivdo zavrača, pa je zdaj prek svojih odvetnikov vložil tožbo proti Sarkozyju, s katerim ne skrivata nenaklonjenosti in sovraštva drug do drugega, ker je Sarkozy njega in še štiri druge obtožence v primeru v nekem intervjuju že označil za "krive". De Villepin ga zato toži, ker naj bi kršil njegovo pravico do domnevne nedolžnosti, že prej pa je Sarkozyjevo izjavo označil za škandalozno.

Francoska zakonodaja sicer za predsednika države zagotavlja imuniteto, zato bi se sodni postopek proti Sarkozyju lahko začel šele po koncu njegovega mandata.