Množične protivladne demonstracije so po Ankari in Carigradu tokrat potekale v Manisi in Canakkalah. Foto: Reuters
Množične protivladne demonstracije so po Ankari in Carigradu tokrat potekale v Manisi in Canakkalah. Foto: Reuters
Turki na ulicah

Privrženci sekularne države so na protivladnih protestih v Canakkali in Manisi na zahodu Turčije nosili slike ustanovitelja moderne turške republike Atataürka. Demonstranti nasprotujejo imenovanju zunanjega ministra Abdullaha Gülla za predsedniškega kandidata vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) premierja Tayyipa Erdogana, ker ga zaradi njegove islamistične preteklosti vidijo kot grožnjo sekularni Turčiji. Demonstranti in opozicija AKP-ju očitajo, da se želi polastiti predsedniškega položaja in povečati pomen islamizma ter tako spodbijati sekularno ureditev države.

Samozavesten Gül
Gül, za zdaj edini predsedniški kandidat, je v intervjuju za Financial Times povedal, da se kandidaturi ne namerava odpovedati, saj ga po njegovih besedah podpira 70 odstotkov javnosti. Turški zunanji minister je zato prepričan, da bi zmagal na predsedniških volitvah tudi, če bi predsednika volilo ljudstvo.

Parlamentarni odbor sprejel premierjev predlog
To, da bi predsednika volilo turško ljudstvo, in ne parlament kot do zdaj, se utegne v prihodnje spremeniti. Parlamentarni odbor je namreč sprejel predlog premierja Erdogana, da bi predsednika volilo ljudstvo, ne parlament. Spremembe, ki bi utegnile povečati možnosti predsedniškega kandidata AKP-ja Güla za izvolitev, bi lahko zakonodajalci potrdili v prihodnjih dneh.

Turki na ulicah