S podpisom daytonskega mirovnega sporazuma so končali največje vojaške spopade v Evropi po drugi svetovni vojni. Foto: RTV SLO
S podpisom daytonskega mirovnega sporazuma so končali največje vojaške spopade v Evropi po drugi svetovni vojni. Foto: RTV SLO

Ob obletnici je v Parizu potekalo slovesno zasedanje Sveta za uresničevanje miru, kjer so imenovali novega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u. Paddyja Ashdowna je na tem mestu zamenjal Nemec Christian Schwarz Schilling.

Schilling je bil v času mandata nemškega kanclerja Helmuta Kohla mednarodni razsodnik, ki je nadzoroval vračanje beguncev na od vojne prizadeta ozemlja.

14. decembra 1995 so Slobodan Milošević, Franjo Tudjman in Alija Izetbegović podpisali sporazum, o katerem so se po dolgotrajnih pogajanjih v ameriškem letalskem oporišču v bližini Daytona dogovorili 21. novembra.

Pogajanja so potekala pod okriljem ameriškega predsednika Billa Clintona, sporazum pa je prinesel enotno državo BiH, ki jo sestavljata Republika srbska in Hrvaško-muslimansko federacija.

Po desetih letih so se pojavile zahteve po spremembi daytonskega sporazuma, ki je sicer prinesel veliko dobrega, saj je končal vojno, vendar pa zdaj pomeni oviro za nadaljnji razvoj. Predstavniki strank in predsedstva BiH-a so tako 22. novembra v Washingtonu podpisali izjavo, s katero so se zavezali, da bodo do marca leta 2006 sprejeli spremembe ustave in z njimi okrepili delovanje zvezne vlade v Sarajevu.