Vrnitev Duvalierja je še povečala politično negotovost na Haitiju. Foto: EPA
Vrnitev Duvalierja je še povečala politično negotovost na Haitiju. Foto: EPA

Duvalier, bolj znan pod vzdevkom "Baby Doc", je najrevnejši državi na zahodni polobli vladal od leta 1971, ko je z 19 letimi prevzel oblast od strah vzbujajočega diktatorskega očeta, do leta 1986, ko je bil po množičnih protestih prisiljen zapustiti državo in se zateči v Francijo. Njegovo 15-letno vladavino so zaznamovali korupcija in hude kršitve človekovih pravic.

"Bil sem prvi, ki je začel proces, demokratični proces, jaz sem začel to," je v pogovoru za televizijo dejal 59-letni Duvalier, ki se je po 25 letih življenja v izgnanstvu prejšnji mesec vrnil v domovino, ki si še vedno ni opomogla od katastrofalnega potresa pred letom dni, poleg tega pa se spoprijema še z izbruhom kolere in z negotovimi političnimi razmerami po lanskih predsedniških volitvah.

"Ni bilo revolucije"
V pogovoru je ponudil svojo plat dogodkov med njegovo vladavino, ko je po trditvah organizacij prišlo do številnih pobojev in mučenj. "Ko me označujejo za tirana, me nasmejijo, dobim občutek, da ljudje trpijo za amnezijo, pozabili so način, kako sem zapustil Haiti, kako sem odšel prostovoljno. Takrat ni bilo revolucije," je dejal.

Svojega očeta je označil za izjemnega učitelja, ki ga je dobro izučilo, da je z 19 letimi postal najmlajši voditelj na svetu. "Veliko me je naučil in ob svoji smrti mi je zapustil izjemne sodelavce," je dejal Duvalier in dodal, da se je na Haiti vrnil, da bi pomagal pri obnovi države.

Glede na obtožbe o kršitvah človekovih pravic je dejal, da bo pravica pokazala, kar mora pokazati glede teh obtožb. V svoji prvi izjavi za javnost po vrnitvi na Haiti je 16. januarja izkazal sočutje tistim, ki so trpeli pod njegovo vladavino, vendar se ni opravičil za poboje in mučenja.