Djukanović je Črno goro vodil kar 20 let. Foto: EPA
Djukanović je Črno goro vodil kar 20 let. Foto: EPA
Igor Lukšić
34-letni Lukšić je tesen sodelavec Djukanovića. Foto: EPA
Djukanović odstopil

"Ostal bom na čelu Demokratske stranke socialistov, kar pomeni, da bom prispeval k blaginji Črne gore," je dejal na novinarski konferenci odhajajoči premier, ki je za svojega naslednika na čelu vlade po pričakovanjih predlagal dozdajšnjega finančnega ministra Igorja Lukšića.

O imenovanju Lukšića za premierja mora sicer odločati še vodstvo vladajoče stranke. Djukanović se je za odstop z mesta predsednika vlade odločil potem, ko je Črna gora konec prejšnjega tedna pridobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

Djukanović je pojasnil, da odločitev za odstop ni nova niti prenagljena in da je ni sprejel zaradi notranjih ali zunanjih pritiskov. Dodal je, da je obdobje, ki ga je preživel na najbolj odgovornih funkcijah dolgo in da položaj zapušča s čisto vestjo in dvignjeno glavo.

Skupaj s premierjem je odstopil tudi podpredsednik vlade Svetozar Marović, ki je za odstop prav tako navedel osebne razloge.

Preiskave o povezanosti s tihotapljenjem cigaret
48-letni Djukanović je bil kar petkrat izvoljen za premierja in enkrat, leta 1998, za predsednika Črne gore. Na oblasti je tako neprekinjeno že 20 let. Njegov umik iz politike bo zato za Črno goro velika sprememba.

Djukanović je sicer v preteklih mesecih že večkrat napovedal, da se namerava umakniti in se bolj posvetiti zasebnemu življenju ter podjetništvu. Ob tem je vztrajno zavračal vse glasnejše govorice, da mora odstopiti zaradi pritiska mednarodne skupnosti.

Djukanovićevo ime se je v preteklosti vedno znova povezovalo s preiskavami, ki so jih uvedli v Italiji v zvezi s tihotapljenjem cigaret iz Črne gore.

Djukanović odstopil