V Libiji poteka množična evakuacija tujcev iz države. Srečneži, ki so uspelli zapustiti nemirno državo, poročajo, da je na mednarodnem letališču v Tripolisu zbranih več kot 15 tisoč ljudi. Foto: EPA
V Libiji poteka množična evakuacija tujcev iz države. Srečneži, ki so uspelli zapustiti nemirno državo, poročajo, da je na mednarodnem letališču v Tripolisu zbranih več kot 15 tisoč ljudi. Foto: EPA
Libija
Libija je že teden dni v primežu protivladnih protestov. Foto: Reuters
Libija
Slovenski turisti so na obrobju Sahare. Foto: www.potovanja-pisanec.si

V Libiji je okoli 30 slovenskih turistov, ki po tej severnoafriški državi potujejo v organizaciji agencij Oskar in Pisanec. Obe skupini sta bili na izletu okoli Ubarijskih jezer, od koder so se v mesto Seba na obrobju puščave.

Skupina 15 turistov agencije Pisanec je skupaj z vodičem dobila mesto na letalu za Tripolis, od koder se bodo v Evropo vrnili z letalom JAT-a. Skupina 11 turistov agencije Oskar bo prenočila v Sebi, rešitev pa upajo, da bo prišla že v četrtek, ko naj bi bila na voljo celo možnost za neposreden polet iz države.

Izredni poleti nevarni ob vojaških letalih v zraku
Andrej Šter s slovenskega zunanjega ministrstva je za MMC potrdil, da so slovenski turisti na varnem območju okoli Sebe, ki leži okoli tisoč kilometrov južno od Tripolisa in čakajo na pot proti prestolnici, od koder naj bi v dnevu ali dveh poleteli proti Evropi. Polet iz Sebe v Tripolis je zelo nepredvidljiv in je odvisen od libijskega notranjega zračnega prostora. V torek je bil zračni prostor nad libijsko prestolnico zaprt.

V času, ko letijo nad Libijo vojaška letala, je po besedah slovenskega zunanjega ministrstva, kjer so se pogovarjali s piloti, ki so že leteli v Libijo, zelo nevarno organizirati izredne polete, saj se to lahko konča tragično. Zato na MZZ-ju vztrajajo pri tem, da je bolje počakati kakšen dan več, ko je zares zagotovljeno, da se bodo varno pripeljali na cilj.

Šter je še povedal, da so pri iskanju rešitve za slovenske turiste v stiku tudi z drugimi državami, ki notranjih poletov iz Sebe v Tripolis ne priporočajo in tudi ne omogočajo. V koordinaciji med državami članicami Evropske unije se izmenjujejo podatki o tem, ali ima katera izmed njih ali njihovi letalski prevozniki polete iz Tripolisa in prosta mesta na letalu. Podatke o tem MZZ redno posreduje agencijama Oskar in Pisanec.

"Izjemno nevarno je ostati v Libiji," je Šter povedal glede možnosti potovanja po kopnem, ki naj bi bilo zaradi negotovih razmer na cestah zelo nevarno. Zato na MZZ-ju kljub temu iščejo tudi možnosti, da bi naši turisti po kopnem prišli do kakšnega mejnega prehoda s sosednjimi državami in odšli v Egipt ali Tunizijo, čeprav je zelo zapleteno, saj se ne ve zagotovo, kakšne razmere lahko pričakujejo.

O poti po kopnem ne razmišljajo
V turistični agenciji Pisanec so svojo skupino vključili na čakalno listo treh letalskih družb, s čimer so si hitro zagotovili mesto za polet proti glavnemu mestu. Redni polet z družbo Austrian Airlines je sicer predviden v nedeljo. Pot po kopnem v katero od sosednjih držav in od tam vrnitev v domovino je trenutno zelo nevarna, zato o tem ne razmišljajo. Iz Sebe ne poročajo o nobenih protestih in neredih, zato so tam razmere varne in nevarnosti za naše turiste ni.

Z vozovnicami v rokah zaman čakali letalo
V agenciji Oskar so povedali, da so njihovi turisti na varnem v Sebi in čakajo na nadaljnja navodila. Vseskozi so v agenciji v stiku z MZZ-jem, ki pomaga z informacijami o razmerah. Ker druge evropske države v Libijo pošiljajo svoja letala, v agenciji razmišljajo, da bi se njihovi potniki pridružili poletu s temi letali.

V Oskarju so še povedali, da so imeli njihovi turisti v rokah že potrjene vozovnice za današnji polet proti Tripolisu, vendar pa letala ni bilo, tako da potniki še vedno čakajo v okolici letališča. V agenciji trenutno ne razmišljajo, da bi se Slovenci vrnili po cesti, saj je ta prenevarna za potovanje, zato računajo, da bo eno izmed letal priletelo v Sebo.

Po njihovih besedah bo kakšno letalo zagotovo priletelo, saj so tam tudi francoski, nemški in italijanski turisti, zato so prepričani, da bodo njihova letala prišla ponje, pridružili pa bi se jim nato lahko tudi slovenski turisti.