MZZ posebej odsvetuje potovanja v provinco Sirenejka. Foto: Reuters
MZZ posebej odsvetuje potovanja v provinco Sirenejka. Foto: Reuters
Libija
Skupini slovenskih turistov, ki sta v Libiji, se bosta združili v Sebi in nato skupaj iskali možnost odhoda. Agenciji sta ves čas v stiku z ministrstvom za zunanje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Libija
Evakuacijo državljanov pripravljajo Italija, Nizozemska, Rusija, Egipt in Turčija. Avstrija je v ponedeljek zvečer na Malto prepeljala 62 evropskih državljanov. Foto: Reuters

Slovensko zunanje ministrstvo slovenskim državljanom, ki so v Libiji, svetuje, naj razmislijo o odhodu iz države z rednimi letalskimi poleti, če jim to razmere dovoljujejo. Ministrstvo še naprej svetuje previdnost in izogibanje krajem, kjer potekajo demonstracije in zborovanja, posebej pa odsvetuje potovanje v dele pokrajine Sirenejka, kjer sta tudi mesti Bengazi in Al Bajda.

V osrednjem delu Libije sta dve skupini s skupno 30 ljudmi, je v izjavi za javnost potrdil vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Povedal je tudi, da sta obe skupini v stiku s potovalnima agencijama, čeprav prenosni telefoni tam ne delujejo. Izrazil je prepričanje, da sta agenciji svojce že obvestili, da je s turisti vse v redu. Ministrstvo za zunanje zadeve že išče načine, kako organizirati varno pot iz države. Težave predstavljajo nasprotujoče si informacije o stanju v Tripolisu. Po uradnih informacijah zračni prostor za zdaj ni zaprt, redne in čarterske linije potekajo normalno - težave predstavljajo le izredni poleti, ki se jih skuša na novo organizirati. Obe skupini turistov naj bi se srečali v sredo zvečer ter naslednji dan, če bodo razmere omogočale, nadaljevali pot v Tripoli. Alternativni možnosti sta še posebno letalo ali pot po kopnem v eno izmed sosednjih držav.
V ponedeljek so se tudi na to temo sešli zunanji ministri, po telekonferenci pa vsi konzularni predstavniki držav članic. "Iščemo vse možne načine, kako ljudem pomagati iz te države, zaenkrat pa ne govorimo o evakuaciji," je dejal Štern. Že včeraj sta po njegovih besedah z avstrijskim letalom dva slovenska državljana letela na Malto.


Obe skupini bi morali potovanje končati v nedeljo
V agenciji Oskar so bili s svojo skupino turistov (enajst popotnikov) nazadnje v stiku v ponedeljek popoldne. Vsi se počutijo dobro in nadaljujejo pot po programu (trenutno potujejo iz Gadamesa proti Sebi, ki je izhodišče za Saharo). Po besedah predstavnika agencije Uroša Groharja bi jih rada agencija čim prej pripeljala domov, saj se bojijo poslabšanja razmer. Potovanje bi morali po programu končati v nedeljo zvečer, Grohar pa je dejal, da skušajo organizirati vrnitev v sredo, četrtek ali petek.

Tudi v agenciji Potovanja Pisanec, ki po Libiji vodi 15 turistov, iščejo možnosti predčasne vrnitve. Turisti nadaljujejo pot proti Ubarijskim jezerom, v sredo zvečer pa naj bi prišli v Sebo, od koder naj bi po načrtu poleteli proti Tripolisu. A zaradi negotovih razmer v glavnem mestu Libije je usoda poleta negotova, saj so vsi stiki s hoteli in z letalskimi prevozniki trenutno onemogočeni, je dejal Franc Pisanec, predstavnik agencije. Tudi ta skupina turistov bi se morala po načrtu potovanja v Slovenijo vrniti v nedeljo.

Vse več držav se že odloča za evakuacijo svojih državljanov iz Libije. Turčija je proti Bengaziju poslala tri trajekte, ki naj bi domov prepeljali 3.000 turških državljanov, Turčijo pa naj bi za pomoč pri evakuaciji prosilo še 10 drugih držav, je dejal turški zunanji minister Ahmet Davutoglu. Na evakuacijo se pripravljajo tudi Italija, Nizozemska in Rusija. Nizozemska in Italija naj bi v Libijo poslali vojaški letali, Rusija namerava svoje državljane evakuirati s štirimi letali, Egipt pa s šestimi. Po poročanju nemške agencije dpa naj bi bila pristajalna steza v Bengaziju uničena, letala pa naj bi poletela proti Tripolisu.

Iz Sebe bodo odšli skupaj
Skupini obeh turističnih agencij se bosta srečali v Sebi in nato skupaj iskali rešitev, je še dejal Pisanec in dodal, da so ves čas v stiku z ministrstvom za zunanje zadeve.