Starši ugrabljenih zahtevajo večji angažma vlade. Foto: Reuters
Starši ugrabljenih zahtevajo večji angažma vlade. Foto: Reuters
Ob drugi obletnici se v Abudži na protestih zbirajo starši deklet. Foto: Reuters
Posnetek 15 deklet je nastal decembra. Foto: Youtube

Na posnetku se 15 deklet v črnih oblekah predstavi kot učenke iz srednje šole v Chiboku, nekatere izmed njih pa so prepoznali njihovi starši. Dekleta nigerijsko vlado moledujejo, naj sodeluje z uporniki, da bi jih ti izpustili. Gre za sploh prvi dokaz, da so še žive, od maja 2014, posnetek pa je bil očitno posnet decembra lani.

Vodja Boko Harama Abubakar Šekau je ob ugrabitvi zahteval izmenjavo zapornikov, pozneje pa sporočil, da so se dekleta spreobrnila v islam, in zagrozil, da jih bo prisilil v poroko s svojimi borci ali pa jih bo prodal v suženjstvo.

#bringbackourgirls
Ugrabitev je sprožila val ogorčenja in mednarodno medijsko kampanjo Pripeljite nazaj naša dekleta (Bring Back Our Girls), v kateri so sodelovali celo prva dama ZDA Michelle Obama, Nobelova nagrajenka Malala Yousafzai, politiki in številni zvezdniki, ki so pozivali k rešitvi ugrabljenih. Do sredine maja 2014 je bila oznaka #bringbackourgirls tvitana kar 3,3-milijonkrat.

A kampanja je zamrla, nigerijsko vlado in vojsko pa obtožujejo, da v teh dveh letih kakšnih konkretnih rezultatov nista pokazali. Zaradi ugrabitve so po vsej Nigeriji potekali številni protesti in zdaj že nekdanji predsednik Goodluck Jonathan, ki kar tri tedne ni želel komentirati ugrabitve, je lani postal prvi nigerijski predsednik, ki je volitve izgubil.

Aprila lani je sicer vzniknilo upanje, ko je nigerijska vojska sporočila, da je iz gozda Sambisa na severovzhodu Nigerije rešila 200 deklet in 93 žensk. A kot so ugotovili pozneje, deklet iz Chiboka ni bilo med njimi.

Starši zahtevajo večjo angažiranost
Na obletnico se bo v nigerijski prestolnici Abudži zbralo na stotine staršev ugrabljenih, ki nameravajo od vlade zahtevati, da stori več za rešitev njihovih hčera in za iskanje nameni več sredstev.

Po podatkih organizacije Amnesty International je Boko Haram od začetka leta 2014 ugrabil približno 2.000 deklet in fantov, ki jih uporablja kot kuharice, spolne sužnje, borce in samomorilske napadalce.

Ta teden je Unicef objavil poročilo, ki kaže, da se je število otroških samomorilskih napadalcev, ki jih uporablja Boko Haram v napadih v Nigeriji, Kamerunu in Čadu, v enem letu kar 11-kratno povečalo - s štirih napadov leta 2014 na 44 leta 2015. Najmlajši med njimi so stari osem let, v večini primerov pa gre za deklice, ki jih prej omamijo, nato pa jim na telo pritrdijo razstrelivo.