Jan Egeland je do zdaj najvišji mednarodni predstavnik, ki se je srečal z zloglasnim Konyjem. Foto: EPA
Jan Egeland je do zdaj najvišji mednarodni predstavnik, ki se je srečal z zloglasnim Konyjem. Foto: EPA

Samooklicani prerok in vodja Gospodove uporniške vojske (LRA), ki že 20 let strahuje prebivalce na severu Ugande, je Egelanda pustil čakati več ur, nato pa se je z njim pogovarjal deset minut. Srečanje je bilo v gozdu nekje ob meji med DR Kongom in Sudanom. Južnosudanska vlada sicer posreduje na mirovnih pogovorih med LRA-jem in ugandsko vlado.

Egeland, ki je grozodejstva v Ugandi že pred časom označil za najbolj spregledano krizo na svetu, je pričakoval, da bodo uporniki izpustili zajete otroke, vendar mu je Kony zatrdil, da teh ni med njegovimi borci. Kony in njegov glavni pomočnik Vincent Otti, ki ju Mednarodno kazensko sodišče (ICC) obtožuje vojnih zločinov, sta poudarila, da je največja ovira pri mirovnih pogovorih prav mednarodna tiralica ICC-ja za pet voditeljev LRA-ja. Kony zahteva, da se tiralice umakne.

LRA je od začetka upora ugrabil več tisoč otrok, ki so postali vojaki ali pa spolni sužnji. Tisti, ki jim je uspelo pobegniti, so pripovedovali, da so morali jesti možgane drugih otrok ali pa jih pretepati do smrti.