Privrženec opozicije z letakom, na katerem piše:
Privrženec opozicije z letakom, na katerem piše: "Ne ustavi". Foto: EPA
Kairo
Mursi je vojski dal začasna policijska pooblastila. Foto: Reuters

Razmere v Egiptu so vse bolj napete pred sobotnim referendumom o novi ustavi, ki ga je sklical predsednik Mursi, nasprotuje pa mu opozicija, saj si želi spremembe osnutka ustave.

Privrženci opozicije so prebili barikado pred predsedniško palačo v egiptovski prestolnici, vendar pri tem niso poročali o nasilju. Čeprav je Mursi vojski podelil pooblastila za aretacije, pa ta ni posredovala, ampak je spustila protestnike naprej. Predsedniška palača je sicer obdana z betonskimi bloki in obkoljena s tanki. Varuje jo več sto vojakov.

Pred tem je bilo v streljanju v središču Kaira ranjenih devet opozicijskih protestnikov.

Podporniki Mursija in zagovorniki osnutka nove ustave so se zbrali okoli osrednjega kairskega trga Tahrir. Že v ponedeljek zvečer so se islamistični protestniki zbrali v Luksorju, kjer so med drugim vzklikali, da si egiptovsko ljudstvo želi uvedbe šeriatskega prava, in mimoidoče prepričevali, naj se udeležijo sobotnega referenduma.

Vojska poziva k pogovoru o spravi
Osnutek nove ustave, ki ga je spisala ustavodajna skupščina, v kateri imajo večino islamisti, je sprožil najhujšo politično krizo v Egiptu od lanskega strmoglavljenja predsednika Hosnija Mubaraka. Pretekli teden je nasilje med nasprotujočimi si protestniki zahtevalo pet življenj.

Mursi je pod pritiskom razveljavil odlok, s katerim si je občutno razširil pristojnosti in se postavil nad sodno vejo oblasti, od referenduma o novi ustavi pa ne odstopa. Prav to pa zahteva opozicija, ki opozarja, da osnutek ustave tepta politične pravice ter pravice žensk in verskih manjšin, obenem pa krepi vlogo islamskih učenjakov v zakonodajnem procesu.

Vojska si prizadeva v sedanji krizi ostati nevtralna in njen poveljnik ter obrambni minister Abdel Fatah Al Sisi je za sredo sklical pogovore o narodni enotnosti, ki pa se po njegovih besedah ne bodo dotikali politike ali referenduma, ampak se bodo na njih osredotočili, kako prinesti spravo med Egipčane.

Na sestanek so vabljeni voditelji opozicijske koalicije Fronta narodne rešitve kot tudi predstavniki islamističnih skupin, ki podpirajo predsednika Mursija, predvsem Stranka svoboda in pravičnost in salafistične skupine. Sestanek naj bi potekal v sredo zvečer v vojaškem športnem kompleksu v severovzhodnem delu Kaira.

Iz Fronte narodne rešitve so sporočili, da bodo odločitev o udeležbi na pogovorih sprejeli v sredo zjutraj. "Egiptovska vojska je velika vojska in zelo cenjena med Egipčani. Cenimo njo in njene napore, toda če to vabilo nima jasne agende, potem se bojimo, da bo le predstava za javnost in zato ne vidimo smisla v udeležbi," je dejal eden izmed njenih vodilnih politikov Hamdin Sabahi.