Zborovanje se je skoraj sprevrglo v veliko tragedijo. Foto: Reuters
Zborovanje se je skoraj sprevrglo v veliko tragedijo. Foto: Reuters

Armenski mediji poročajo, da so dva dni pred parlamentarnimi volitvami na predvolilnem koncertu Republikanske stranke predsednika Serža Sarkisiana na glavnem mestnem trgu eksplodirali baloni, ki so jih imeli napolnjene kot dekoracijo in na katerih je bil logo vladajoče stranke ter napis "Verjemimo v spremembe".

Nekateri mediji poročajo, da je eksplozija odjeknila, ker naj bi nekdo v bližini prižgal cigareto. "Slišala sem eksplozijo in videla, kako se plameni vzpenjajo visoko. Ljudje so bežali s trga. Videla sem moškega z opečenim obrazom in dekle, katere hrbet je gorel," je povedala ena izmed udeleženk predvolilnega zbora.

Zaradi opeklin so morali v bolnišnico odpeljati 144 ljudi. Večina naj bi jih utrpela srednje do lažje opekline, nihče ni v smrtni nevarnosti, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Kljub nesreči je predsednik Sarkisian nagovoril več desettisočglavo množico.

Nedeljske volitve sicer veljajo za test demokracije v Armeniji. Republikanska stranka in njeni zavezniki naj bi, sodeč po javnomnenjskih anketah, osvojili več kot 60 odstotkov glasov.

Predsedniške volitve leta 2008 v tej nekdanji sovjetski republiki s 3,2 milijona prebivalcev so zaznamovali nasilni spopadi med opozicijskimi protestniki in policijo.