Mohamed El Baradej je predsedniško kandidaturo  umaknil zaradi nestrinjanja z vojaškim svetom, ki po padcu Mubaraka vodi državo. Foto: EPA
Mohamed El Baradej je predsedniško kandidaturo umaknil zaradi nestrinjanja z vojaškim svetom, ki po padcu Mubaraka vodi državo. Foto: EPA
El Baradej s svojo stranko

69-letni El Baradej, ki je znan tudi kot nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo, je postal med protesti proti režimu Hosnija Mubaraka eden najprepoznavnejših obrazov egiptovske opozicije.

El Baradej si želi pet milijonov članov
"Želimo si prave demokracije," je dejal ob ustanovitvi stranke in dodal, da upa, da bo imela njegova stranka nekoč pet milijonov članov, med katerimi bodo tudi tisti Egipčani, ki živijo v tujini.

Protestni umik predsedniške kandidature
El Baradej je bil tudi med kandidati za predsednika države na skorajšnjih predsedniških volitvah, vendar je svojo kandidaturo januarja zaradi nestrinjanja z zdaj vladajočim vojaškim svetom umaknil.

Egiptovska vojska se "vede, kot da se ne bi zgodila nikakršna revolucija in ne bi padel noben režim" in države ne vodi na poti k demokraciji, je svojo odločitev za umik kandidature takrat pojasnil El Baradej. "Namesto združevanja naroda s pomočjo organiziranega političnega procesa ... je (vrhovni vojaški svet) doslej vse odločitve sprejemal sam, na način, ki kaže zmedo in zaostrene družbene delitve, medtem ko zdaj nujno potrebujemo solidarnost," je še poudaril.

"Vemo, da je odločitev prepozna, toda na koncu bomo v vojni zmagali," je dejal po ustanovitvi nove stranke.

V Egiptu imajo El Baradejeva stališča velik vpliv, saj je bila njegova kritika politike Hosnija Mubaraka razumljena kot znak za nemire, ki so v začetku lanskega leta povzročili padec Mubarakovega režima.

El Baradej s svojo stranko