Kubanski voditelj je prvič javno spregovoril o svojem zdravju. Foto: Reuters
Kubanski voditelj je prvič javno spregovoril o svojem zdravju. Foto: Reuters

Ni večjega strahu od tistega, povezanega s starostjo.

Fidel Castro

"Ni šlo za eno samo operacijo, bilo jih je več. Na začetku niso bile uspešne, kar je povzročilo dolgo okrevanje," je Castro zapisal v članku, ki so ga objavili v časopisu vladajoče komunistične stranke Granma. "Vendar pa vsem sporočam, da sem bolje in da vzdržujem stalno težo, nekje okoli 80 kilogramov," je še zapisal "el comandante".

"Več mesecev sem bil odvisen od tekoče hrane in infuzije, danes pa normalno zaužijem vse, kar je potrebno za moje popolno okrevanje," je povedal Castro, ki bo avgusta dopolnil 81 let.

"Trenutno počnem to, kar moram, predvsem razmišljam in pišem o pomembnih vprašanjih, ki se mi porajajo," je zapisal Castro, ki že od marca v kubanskem tisku objavlja serijo člankov. "Preostali čas berem, zbiram informacije, se pogovarjam po telefonu s prijatelji in zavezniki ter delam vaje za čim hitrejše okrevanje," je povedal Fidel.

Castro se vse pogosteje pojavlja v medijih
Castro je zaradi operacije oblast julija lani predal svojemu bratu Raulu. Njegovo zdravstveno stanje je bilo najbolj varovana skrivnost na otoku, v zadnjem času pa se vse pogosteje pojavlja v javnosti. V medijih so objavili več fotografij in šest posnetkov, sedmega posnetka, kjer se je srečal s kitajsko delegacijo, ki je obiskala Kubo, pa na otoku niso predvajali.

O Fidelu Castru je svetovno javnost najbolj zavzeto obveščal njegov velik zaveznik, venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je bil tudi prvi, ki je napovedal, da se bo Castro vrnil na oblast. Tudi kubanske oblasti vztrajajo, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo "el comandante" vrnil nazaj na čelo oblasti.

Ni večjega strahu od tistega, povezanega s starostjo.

Fidel Castro