Foto: AP
Foto: AP

Prav tako državljani Evropske unije več ne potrebujejo covidnega potrdila za prehod hrvaške meje. Del hrvaških državljanov takšno odločitev podpira, drugi pravijo, da bodo maske v gnečah nosili še naprej.

Adijo, maske. Tako se je odločila posebna skupina pri hrvaški vladi, ki je zadnji dve leti krojila usodo protikoronskih ukrepov v zdravstvu, šolstvu, turizmu, športu in gospodarstvu.

"Ob polnoči smo ukinili skoraj vse protikoronske ukrepe, saj nam to dovoljuje dobra epidemiološka slika," je dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Pada tako število okuženih kot tistih v bolnišnicah.

Infektolog Ivo Ivić, predstojnik klinike za infektologijo v Splitu, pravi, da je odločitev vlade le formaliziranje dejstva, da ljudje že dalj časa ne nosijo več mask in ne upoštevajo varnostne razdalje. Tako na Hrvaškem ukinjajo tudi omejeno število miz v restavracijah in lokalih, od nocoj pa so klubi lahko znova odprti vso noč.

Nekateri nameravajo maske še nositi

In medtem ko so nekateri komaj dočakali ukinitev protikoronskih ukrepov, drugi le niso tako sproščeni. "Nenavadno mi bo po dveh letih sneti masko," pravi mlad Zagrebčan. Največ tistih, ki mask ne mislijo opustiti, je uporabnikov javnega prevoza.

Tudi hrvaška vlada državljanom priporoča, naj maske še naprej nosijo v nagnetenih tramvajih in avtobusih, na gledaliških predstavah ali koncertih – niso pa obvezne.

Covidna potrdila za vstop na Hrvaško so od danes obvezna le za državljane tretjih držav. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je za zdaj še prezgodaj govoriti o koncu pandemije, da pa oblasti razmišljajo tudi o tem.

Na Hrvaškem opuščajo skoraj vse ukrepe za zajezitev epidemije covida-19