Vodje petih parlamentarnih strank na televizijskem soočenju. Foto: Reuters
Vodje petih parlamentarnih strank na televizijskem soočenju. Foto: Reuters

A vprašanje je, kdo bo lahko po volitvah sestavil tudi koalicijo, torej, ali bodo v njej res sodelovali tudi svobodnjaki. Avstrijska svobodnjaška stranka, ki naj bi na nacionalni ravni na parlamentarnih volitvah po anketah zmagala prvič, je ljudsko stranko že pozvala k oblikovanju skupne vlade, saj so prepričani, da bi lahko ljudska stranka svojo migracijsko politiko izvajala le z njimi

Gre, kot je dejal predsednik svobodnjakov Herbert Kickl, za omejevanje trajanja azila, deportacije v države izvora in varovanje zunanjih meja oziroma: "Remigracija, remigracija. Nimam nobenih težav, da izgovorim to besedo," je dejal Kickl.

Očitno pa ima s tem, torej Kicklovimi skrajno desnimi stališči težave predsednik ljudske stranke Karl Nehammer, ki odklanja koalicijo s svobodnjaki, dokler bo njihov predsednik Kickl. "Herbert Kickl je politik, ki je popolnoma obrnil hrbet vprašanjem prihodnosti, on straši ljudi, on živi v teorijah zarote," je dejal Nehammer.

Kot ugotavlja avstrijska politologinja Kathrin Stainer Hämmmerle, bo težko doseči večino proti Kicklu, saj dve stranki ne bosta zadostovali. "Torej, ta znana koalicija med ljudsko in socialdemokratsko stranko se verjetno ne bo izšla, potrebovali bodo stranko Neos ali Zelene. To je za Avstrijo velik eksperiment, tega še ni bilo," ocenjuje. "Ostaja pa še veliko neznank, ne vemo, kdo bi morda lahko po volitvah odstopil," še dodaja.