Kakšna bo koalicija po avstrijskih parlamentarnih volitvah? Foto: EPA
Kakšna bo koalicija po avstrijskih parlamentarnih volitvah? Foto: EPA

V avstrijskem zveznem parlamentu sedi 183 poslank in poslancev. Nova vladna koalicija bo za večino v parlamentu potrebovala 92 poslancev ali več. Kdo bi torej lahko šel skupaj v koalicijo?

Prva možnost je koalicija med svobodnjaki in ljudsko stranko, ki bi glede na javnomnenjske raziskave imela največ poslancev. Glavna težava te koalicijske različice je ta, da je ljudska stranka izključila možnost sodelovanja s svobodnjaki, dokler bo njihov predsednik Herbert Kickl.

Ali se bodo torej svobodnjaki odpovedali svojemu predsedniku, da bi lahko vladali? Možnosti za koalicijo, ki bi imela drugo najvišje število poslancev, tako rekoč ni. To je koalicija med svobodnjaki in socialdemokrati. Med njima so vsebinske razlike prevelike. Potem pa je tu tretja koalicijska različica. Med ljudsko in socialdemokratsko stranko ter Neosom. A po vseh medsebojnih obračunavanjih je zelo malo verjetna. Morda bi tretji partner lahko bili Zeleni, ki si želijo v vlado.

Zaradi samoodločanja ministrice za okolje Leonore Gewessler glede glasovanja o zakonodaji EU-ja o obnovi narave bi pred volitvami skoraj razpadla vlada, je torej koalicijski trojček z Zelenimi mogoč? Kot zadnja je tu še štiristrankarska koalicija, če manj strank ne doseže večine. Pogajanja bodo torej težka. In kaj si želijo volivci? Po zadnjih anketah si največ vprašanih želi prvo različico, koalicijo med svobodnjaško in ljudsko stranko.