Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški predsednik je po telefonskem pogovoru z večjimi zavezniki, v katerem so "ponovili svojo zavezanost podpori Ukrajini", v izjavi za javnost dejal, da je prepričan, da je Putin sprejel odločitev in da bo Ukrajino res napadel, poroča Reuters.

Z zavezniki je Biden, kot je dejal, delil zadnje ameriške obveščevalne informacije in ocene položaja, pri čemer je dejal, da Rusija izvaja lažne provokacije, s katerimi želi upravičiti napad na Ukrajino. "V nasprotju z vsako logiko je, da bi Ukrajina zdaj, ko ima na meji 150.000 ruskih vojakov, izvajala napade v Ukrajini," je dejal ameriški predsednik in dodal, da Rusija širi lažne zgodbe o genocidu v Ukrajini, kar je vse skladno s scenarijem, ki ga je Moskva uporabljala že prej, da upraviči agresijo.

Čeprav je še prostor za diplomacijo, pravi Biden, ZDA vseeno pričakujejo, da se bo napad na Ukrajino zgodil v prihodnjih dneh. "Verjamemo, da ruske sile načrtujejo in nameravajo izvesti napad na Ukrajino v prihodnjem tednu, v prihodnjih dneh," je dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje. Pozneje je dodal še, da vse kaže, da bo Rusija napadla prestolnico Kijev.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer predtem sporočilo: "Še en vojaški vlak z osebjem in vojaško opremo, ki pripada enotam tankovske vojske zahodnega vojaškega okrožja, se je po končani načrtovani vaji vrnil v svoja oporišča v regiji Nižni Novgorod več kot tisoč kilometrov od Ukrajine." Tiskovni predstavnik ruske flote Aleksej Rulev pa je sporočil, da je deset bombnikov Su-24 zapustilo Krim in se prerazporedilo na letališča v Rusiji, poroča AFP.

Zahod ob tem opozarja, da kljub sporočilom iz Moskve na terenu ni dokazov o umiku ruskih enot, kot opozarja Washington, pa Rusija dejansko krepi sile okoli meje. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v četrtek v Varnostnem svetu Združenih narodov pozval Rusijo, naj javno razglasi, da ne bo napadla Ukrajine.

Proruske enote na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Proruske enote na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA

Napetosti so dodatno zaostrile za soboto napovedane vojaške vaje strateških sil, za katere je ruski predsednik Vladimir Putin že potrdil, da jih bo nadzoroval. Kot so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, bo "potekala načrtovana vaja sil strateškega odvračanja, med katero bodo izstrelili balistične in manevrirne rakete". Kot je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, so vaje del rednega urjenja, ob tem pa je zanikal, da vaje nakazujejo zaostritev razmer. Ob tem je še dejal, da je Putinova vloga na njih ključna.

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo video ruske križarke Moskva s Črnega morja na vajah blizu Sevastopola. Od 20. januarja ruska mornarica izvaja obsežne vojaške vaje, po navedbah ministrstva na njih sodeluje več kot 140 ladij in drugih plovil, sodeluje pa več kot 10.000 vojakov. Foto: EPA
Rusko obrambno ministrstvo je objavilo video ruske križarke Moskva s Črnega morja na vajah blizu Sevastopola. Od 20. januarja ruska mornarica izvaja obsežne vojaške vaje, po navedbah ministrstva na njih sodeluje več kot 140 ladij in drugih plovil, sodeluje pa več kot 10.000 vojakov. Foto: EPA

V vojaških vajah bodo sodelovali vojaki ruskega južnega vojaškega okrožja, letalske in vesoljske sile, strateške raketne sile ter severna in črnomorska flota. Namen vaj je po navedbah ministrstva "preizkus stanja pripravljenosti" sodelujočih sil ter "zanesljivost strateškega jedrskega in konvencionalnega orožja", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Dodali so, da se te strateške poveljniške in štabne vaje, ki vključujejo vse tri komponente strateških jedrskih sil, izvajajo vsako leto, običajno ob koncu leta rednega bojnega usposabljanja vojakov.

To bodo zgolj ene v nizu vojaških vaj, ki jih je izvedla Rusija v zadnjih mesecih. Skupne vaje z belorusko vojsko naj bi v Belorusiji potekale še do nedelje. Putin se je danes v Moskvi srečal z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Po sestanku je Lukašenko dejal, da se bo tudi on udeležil vaj, pri čemer pa, kot navaja Reuters, ni jasno, ali vaj ruskih strateških sil ali skupnih vaj ruske in beloruske vojske.

Tudi Nizozemska pošilja orožje Ukrajini

Nizozemska se pridružuje evropskim državam, ki pošiljajo orožje Ukrajini. Poslala ji bo sto ostrostrelskih pušk z ustreznim strelivom, radarsko opremo in detektorje min, je sporočila nizozemska vlada. Haag je tako odgovoril na prošnjo ukrajinske vlade, je dejal nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra.

Nizozemski zunanji minister je ob tem dejal, da je nizozemska vlada še vedno prepričana, da se bo ukrajinska kriza rešila z diplomacijo. "Hkrati mora biti Ukrajina sposobna braniti se proti morebitnemu ruskemu oboroženemu napadu na svojem ozemlju," je dodal.

Nizozemska vojaška pomoč vključuje tudi bojne čelade, neprebojne jopiče in dva robota za odkrivanja min. Nizozemska je tudi sporočila, da v Ukrajino ne bo poslala svojih vojakov.

Kijev in Moskva se obtožujeta glede kršitev premirja na vzhodu Ukrajine

Medtem se nadaljujejo tudi medsebojne obtožbe med ukrajinsko vojsko in ruskimi separatisti o kršitvah premirja na vzhodu države. Kremelj je zaradi tega izrazil zaskrbljenost, Kijev pa je zagotovil, da samo krepi svojo obrambo in da separatistov ne namerava napasti.

Ukrajinsko skupno poveljstvo za vzhodno fronto, kjer spopadi s proruskimi separatisti trajajo od leta 2014, je sporočilo, da so uporniki danes do 9. ure prekinitev ognja kršili 20-krat. Predstavniki separatističnih regij Doneck in Lugansk pa ukrajinsko vojsko obtožujejo, da je njihovo območje obstreljevala 27-krat.

Kremelj je danes izrazil zaskrbljenost zaradi naraščanja spopadov na vzhodu Ukrajine. "Kar se dogaja v Donbasu, je zelo skrb vzbujajoče in potencialno zelo nevarno," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Zunanji minister Sergej Lavrov je po poročanju ruske agencije Iter Tass pozneje dejal, da se, kot je dejal, v velikem in skrb vzbujajočem povečanju obstreljevanja na vzhodu Ukrajine uporablja tudi orožje, ki ga dogovor iz Minska prepoveduje.

Lavrov je v pogovoru za rusko državno televizijo ponovno dejal, da Moskva ne namerava napasti Ukrajine. Dejal je, da "so to zahodna propaganda, lažne novice in izmišljotine".

Ob tem je ukrajinsko vlado obtožil, da sabotira mirovni načrt iz Minska. Po srečanju z grškim kolegom Nikosom Dendiasom v Moskvi je Lavrov kritiziral tudi Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ker Kijeva ni označila za pobudnika nasilja.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je medtem zagotovil, da ukrajinska vojska krepi svojo obrambo, da pa ne namerava napasti separatistov na vzhodu države, niti začeti operacije za nasilno vrnitev polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. "Naše poslanstvo je, da ne naredimo nič od tega, v kar nas skušajo izzvati Rusi," je dejal.

Sorodna novica Igra imperijev: grožnja Rusije kot krinka apetitov ZDA v Ukrajini?

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes na obisku na Poljskem posvaril pred prihodom večjega števila beguncev v primeru ruske invazije na Ukrajino. Povedal je tudi, da ZDA še vedno opažajo, da se na obmejna območja z Ukrajino seli vse več ruskih vojakov, a da še vedno vidijo možnost za diplomatsko rešitev. Austinov poljski kolega Mariusz Blaszczak je dejal, da je Poljska pripravljena pomagati ljudem, ki bi bili v primeru ruske invazije na Ukrajino to prisiljeni zapustiti.

Uporniki na vzhodu napovedali množično evakuacijo civilistov v Rusijo

Medtem so v samooklicanih Ljudski republiki Doneck in Ljudski republiki Lugansk na vzhodu Ukrajine napovedali, da bodo tamkajšnje oblasti danes začele množično evakuacijo civilistov v Rusijo.

"Z današnjim dnem je organizirana množična evakuacija prebivalstva v Rusko federacijo. Najprej bodo evakuirali ženske, otroke in starejše," je v videosporočilu na družbenem omrežju Telegram napovedal vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin.

Tudi vodja separatistov v Lugansku Leonid Pašečnik je pozval prebivalce k evakuaciji v Rusijo. "Da bi preprečili civilne žrtve, pozivam prebivalce republike, naj čim prej odidejo v Rusko federacijo," je dejal.

Ob tem je Pušlin obtožil Kijev, da bo v kratkem izvedel napad na proruska separatistična ozemlja. "Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo v bližnji prihodnosti izdal ukaz za vojaško ofenzivo," je še dejal Pušilin. Ukrajinske oblasti je opozoril, da so uporniške oblasti v stanju stalne bojne pripravljenosti in da so sposobne zaščititi svoje civiliste. Vseeno je ljudi pozval, naj prisluhnejo oblastem in sodelujejo pri načrtu evakuacije. Po besedah Pušilina so ruske oblasti in sosednja južnoruska Rostovska regija pripravljene sprejeti civiliste in so zanje že pripravile začasna bivališča.

Pušilin je pozneje za rusko televizijo Rosija 24 dejal, da so razmere v Donbasu na robu vojne. "Na žalost je tako," je odgovoril Pušilin na vprašanje, ali se položaj v Donbasu bliža obsežni vojni. To je danes poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti, ki jo povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

 Putin je odredil denarno pomoč za begunce iz vzhodne Ukrajine. Foto: Reuters
Putin je odredil denarno pomoč za begunce iz vzhodne Ukrajine. Foto: Reuters

Silovita eksplozija v središču Donecka

Tiskovna agencija Donecka je medtem poročala o siloviti eksploziji v središču Donecka. "Približno ob 19.00 je na parkirišču blizu vladne stavbe eksplodiral avtomobil," so na Telegramu sporočili iz urada pri skupnem centru za nadzor in usklajevanje premirja v tej samooklicani republiki.

Eksplozijo je bilo slišati po vsem mestu, so še sporočili iz urada. Na kraj dogodka so bili napoteni reševalci ministrstva za izredne razmere, poročila povzema ruska tiskovna agencija Tass. V izjavi urad državljane poziva, naj ostanejo "mirni, previdni in se izogibajo gibanju po mestu".

Putin odredil denarno pomoč beguncem

Ruski predsednik Putin je medtem odredil denarno pomoč za begunce iz vzhodne Ukrajine, ki bi se zatekli v Rusijo. Dobili naj bi 10.000 rubljev (114,2 evra).

Putin se je po telefonu pogovarjal z vršilcem dolžnosti ministra za izredne razmere Aleksandrom Čuprijanom in mu naložil, naj čim prej odpotuje v Rostovsko oblast, ki meji na Ukrajino, da bi organiziral nastanitev, hrano in zdravstveno pomoč za evakuirane civiliste, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Peskov po poročanju AFP-ja.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi z območja v Rusijo evakuirali 700.000 ljudi.