Pogovori med Srbijo in Kosovom v Bruslju potekajo pod okriljem Evropske unije. "Ni bilo lahko, a pomembno je, da se je zgodilo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po srečanju ocenil posebni predstavnik Unije za dialog Miroslav Lajčak.

"Oba voditelja sta imela zelo odprto in odkrito izmenjavo mnenj o tem, kaj želita od dialoga," je dodal.

Vučić po pogovorih razočaran

Vučić in novi premier Kurti sta se sešla prvič. Srbski predsednik je bil po srečanju razočaran, kot edino pozitivno stvar je poudaril dogovor o nadaljevanju pogovorov pred koncem julija.

"Absolutno o ničemer se nisva dogovorila, prišel me je vprašat, kdaj bom priznal Kosovo, in odgovoril sem mu, da nikoli," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Vučić. Kurti po njegovih navedbah ni želel govoriti niti o sporazumu o ustanovitvi skupnosti srbskih občin na Kosovu.

Kurti: Prinesli smo štiri predloge

Kurti je na drugi strani pogovore označil za konstruktivne. "Sodelovali bomo v tem težkem procesu," je dejal za kosovske medije, pri čemer pa je bil tudi on kritičen do sogovornika: "Srbska stran se je pogovarjala o starih predlogih, prinesli smo štiri nove predloge, ki jih je srbska stran zavrnila."

Tudi Lajčak napoveduje nove pogovore pred koncem julija

Lajčak je po srečanju poudaril, da Evropa in državljani Kosova ter Srbije močno pričakujejo, da bosta voditelja pustila preteklost ob strani in državi usmerila k skupni prihodnosti v EU-ju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Tudi on je napovedal, da se bo dialog nadaljeval pred koncem julija.

Beograd in Priština sta pogajanja za normalizacijo odnosov pod okriljem EU-ja začela leta 2011. Eden izmed neuresničenih dogovorov je med drugim oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu. V slepo ulico so pogajanja zašla konec leta 2018 zaradi uvedbe kosovskih 100-odstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Potem ko je Kosovo carine odpravilo, sta strani julija lani dialog obnovili.