V pristanišču Felixtowe stavka 2000 pristaniških delavcev. Foto: EPA
V pristanišču Felixtowe stavka 2000 pristaniških delavcev. Foto: EPA

Podatki britanskega statističnega urada ONS, objavljeni prejšnji teden, kažejo, da so plače v Veliki Britaniji v trimesečju do konca junija rekordno zaostajale za inflacijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Osnovne plače so se sicer v četrtletju zvišale za 4,7 odstotka, a niso mogle slediti inflaciji, ki je bila junija na letni ravni 9,4-odstotna in je tako dosegla nov 40-letni vrh. Britanska centralna banka do konca leta pričakuje celo 13-odstotno letno inflacijo, kar bo državo pahnilo v recesijo, je poročala Al Džazira.

Stavke v pristaniščih in na železnicah

Stavka je ohromila tudi železniški promet. Foto: EPA
Stavka je ohromila tudi železniški promet. Foto: EPA

Delavci v številnih panogah so zaradi nastalih razmer na nogah. Ta teden je osemdnevno stavko začelo skoraj 2000 delavcev v največjem britanskem kontejnerskem pristanišču Felixstowe. Nedavno so prvič po 30 letih stavkali v britanskem železniškem prometu, kar je povzročilo številne motnje.

Prav tako je zaradi stavke zaposlenih pri britanski poštni skupini Royal Mail, vključenih v sindikat CWU, pričakovati moteno dostavo pošte. Za petek je napovedana še stavka novinarjev časopisa Daily Mirror.

Sindikati: Vlada naj pripravi načrt

Trenutno minimalna plača za delavce, stare 23 in več let, v Veliki Britaniji znaša 9,50 funta, za mlajše še manj. V TUC-u zahtevajo njeno zvišanje, vlado pa pozivajo, naj pripravi načrt za okrepitev kolektivnih pogajanj v gospodarstvu.

Njihovi predlogi vključujejo tudi reformo korporativnega upravljanja in "strategijo vseživljenjskega učenja in spretnosti", namenjeno reševanju pomanjkanja delovne sile.

Generalna sekretarka TUC-a Frances O'Grady je pri tem opozorila, da bi moral vsak delavec imeti dostojen življenjski standard, namesto da "na milijone slabo plačanih delavcev živi iz dneva v dan in so zdaj zaradi visokih računov in naraščajočih cen potisnjeni na rob".