Vučić (levo), Rama (v sredini) in Zaev (desno) na novinarski konferenci po srečanju v Tirani. Foto: Reuters
Vučić (levo), Rama (v sredini) in Zaev (desno) na novinarski konferenci po srečanju v Tirani. Foto: Reuters

Dogovore o prostem pretoku so podpisali premierja Albanije in Severne Makedonije, Edi Rama in Zoran Zaev, ter srbski predsednik Aleksandar Vučić.

"Danes smo začeli novo obdobje za Balkan. Podpisani dogovor bo omogočil prosti pretok državljanov Albanije, Severne Makedonije in Srbije od januarja 2022. Omogoča tudi priložnosti za prosti pretok blaga in kapitala brez obveznega trojnega pregledovanja dokumentov. Dodatno bodo dogovori omogočili vzajemen izvoz in uvoz kmetijskih izdelkov in živine. Pobuda se osredotoča na interese ljudi," je na skupni novinarski konferenci povedal gostitelj srečanja, albanski premier Edi Rama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobudo Odprti Balkan je medtem podprl tudi evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. "Držite vrata te pobude odprta. Vabim tudi druge tri države, Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Kosovo, da se pridružijo," je sporočil komisar. Prepričan je, da je enotni trg edini način za opazen dvig bruto domačega proizvoda v regiji.

Rama je medtem v prispevku, objavljenem v časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung, tudi Nemčijo pozval, naj podpre pobudo Odprti Balkan kot prispevek k izvajanju berlinskega procesa, poroča regionalna televizija N1. Naslednje srečanje pobude Odprti Balkan bo februarja gostila Severna Makedonija.

Protesti pred vrhom v Tirani

Dan pred vrhom so v prestolnici Albanije potekali tudi protesti proti pobudi. Pod vodstvom nekdanjega premierja Salija Berishe se je zbralo več sto ljudi, skupina protestnikov je zažgala srbsko zastavo, je poročal Euractiv.