Vučić, Zaev in Rama. Foto: EPA
Vučić, Zaev in Rama. Foto: EPA

Evropa ni celina, ampak vizija, iz katere s že dolgo izvzeti državljani Zahodnega Balkana, so prepričani Vučić, Zaev in Rama. "Želje naših ljudi, da jih sprejmejo članice EU-ja, so vedno znova omejevale notranje politike držav članic, neizpolnjevanje danih obljub in strah pred prihodnostjo. To je vodilo v razočaranje, nestabilnost, izseljevanje in pomanjkanje večjih vlaganj," piše v odprtem pismu, ki ga je objavil črnogorski dnevnik Dan.

"Kot voditelji naših držav se lahko odločimo, da se pritožujemo ali da nekaj naredimo glede tega. Odločili smo se za slednje," so zapisali in spomnili na začasni dogovor o nadaljevanju berlinskega procesa s poglobitvijo regionalnega sodelovanja, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Od takrat jim je uspelo premagati družbene, gospodarske in trgovinske ovire, so sporočili. Omogočili so lažji pretok ljudi in zmanjšali nadzor na mejah, kar omogoča lažji pretok blaga, podobno kot v EU-ju, pojasnjujejo v pismu.

Čeprav so v Odprtem Balkanu trenutno le Srbija, Albanija in Severna Makedonija, so v pismu zagotovili, da je vabilo k pobudi odprto tudi za druge države v regiji. "S prostim pretokom ljudi, blaga, kapitala in storitev lahko naše sodelovanje krepi trgovino in rast ter olajša življenje za vsakega posameznika v soseščini," so dodali.

Pravijo, da bi se morala cela Evropska unija združiti v podpori Odprtemu Balkanu ter spodbuditi sosednje države, da se pridružijo pobudi. "Skrajni čas je, da se vsi v regiji združijo za boljšo skupno prihodnost. Za prihodnost, ki ponuja stabilnost, mir in boljše življenjske pogoje za vse," so še zapisali.