Putin je Bidnove izjave komentiral precej filozofsko. Foto: Reuters
Putin je Bidnove izjave komentiral precej filozofsko. Foto: Reuters

"Žal obstaja dolg seznam neuspešnih in uspešnih umorov kritičnih in neodvisnih osebnosti v Rusiji, med njimi politikov in novinarjev," so sporočili iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella. Številni primeri niso bili preiskani, ostajajo nerazrešeni, storilci pa niso odgovarjali, še poudarjajo.

Sorodna novica Biden meni, da je Putin "ubijalec". Moskva: Odnosi so "v slepi ulici".

Poleg tega so ruske sile nezakonito delovale proti Ukrajini in sodelovale v drugih konfliktih. "Veste, da Vladimir Putin kot predsednik Ruske federacije nazadnje nosi odgovornost za ruske sile, politiko in dejanja," je poudarila Borrellova tiskovna predstavnica.

Predsednik ZDA Biden je v torkovem pogovoru za ameriško televizijo ABC pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali meni, da je Putin, na katerega letijo očitki, da je neusmiljen do svojih nasprotnikov, morilec. Ob tem je napovedal, da bo Putin "plačal ceno" za vmešavanje v ameriške predsedniške volitve novembra lani.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Putin: "On bo že vedel"

Ruski predsednik pa je bil zaradi tega danes kritičen do Bidna, a na svoj sarkastični način. "On bo že vedel," je dejal Putin v odzivu.

"Ko podajamo sodbo drugih ljudi, držav in narodov, se zdi, da se vedno gledamo v zrcalo in vidimo v njih svoje lastnosti. Mislim, da je enako pri nama," je povedal. "Res je, poznava se osebno. Kaj bi mu odgovoril? Zaželel bi mu zdravja. To mu želim, veliko zdravja. In to pravim povsem neironično, ne šalim se. Zdravje je najpomembnejše."

Dodal je, da Moskva ne bi nikoli pretrgala vezi z Washingtonom, si bo pa v odnosu z ZDA prizadevala za boljše razmere za Rusijo.

Kasneje je Putin Bidna povabil na videokonferenčni pogovor, ki bi ga lahko ljudje spremljali v živo prek spleta. To bi bila po besedah ruskega predsednika "odprta neposredna razprava", ki bi bila zanimiva za Američane in Ruse. Predlagal je, da bi govorila v petek ali ponedeljek.

Sorodna novica Roke svetnika

Peskov: Izjava je zelo slaba

Biden in Putin se že dolgo poznata. Foto: EPA
Biden in Putin se že dolgo poznata. Foto: EPA

Malce manj filozofski je bil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je novinarjem dejal, da česa takega "v preteklosti še ni videl". "Jasno je, da Biden prav gotovo noče izboljšati odnosov z Rusijo in da so odnosi med državama zelo slabi," je dejal.

Na vprašanje, kako lahko ta izjava vpliva na odnose med državama, pa je Peskov odgovoril, da je "absolutno jasno, kako", ni pa tega želel dodatno pojasnjevati. "To so zelo slabe izjave predsednika ZDA. Definitivno si Biden ne želi izboljšati odnosov z nami in temu primerno bomo postopali tudi sami."

Zaradi teh izjav je že v sredo rusko zunanje ministrstvo na pogovore v domovino poklicalo ruskega veleposlanika v ZDA Anatolija Antonova. Pri veleposlaništvu so posvarili, da so dvostranski odnosi tik pred propadom.