Med kandidati za premierja se omenja tudi vodja socialistov Faure. Foto: Reuters
Med kandidati za premierja se omenja tudi vodja socialistov Faure. Foto: Reuters

Zavezništvo NFP, ki ga sestavljajo skrajno leva stranka Nepokorna Francija (LFI), socialisti, komunisti in zeleni, je že večkrat pozvalo, naj jim Macron ponudi možnost za oblikovanje nove vlade, potem ko so na volitvah v nedeljo osvojili 193 sedežev v 577-članskem parlamentu.

Nobena stranka ali zavezništvo sicer ni osvojilo absolutne večine, kar je v pismu volivcem v sredo poudaril tudi Macron.

Francoski predsednik je med drugim zapisal, da "nihče ni zmagal" na volitvah, ob tem pa napovedal, da bo novega premierja imenoval po oblikovanju koalicije. V vmesnem času bo na položaju ostala sedanja vlada pod vodstvom premierja Gabriela Attala.

Vodja socialistov Olivier Faure, ki je eden od možnih kandidatov levice za premierja, je Macrona obtožil nespoštovanja volje francoskega ljudstva. Njegovo sporočilo je kritiziral tudi vodja LFI-ja Jean-Luc Melenchon. Levica sicer še ni našla svojega kandidata za premierja, ki naj bi ga imenovali do konca tedna.

Protesti med olimpijskimi igrami?

Tudi vodja enega od najvplivnejših francoskih sindikatov CGT je pozvala Macrona, naj oblikovanje vlade prepusti levičarskemu zavezništvu. Kot je zatrdila Sophie Binet, Macron zanika izide volitev in bi moral za predsednika vlade imenovati tistega, ki ga določi NFP.

"Emmanuel Macron se mora rešiti svojega zanikanja. Izgubil je volitve ... Je kot Ludvik XVI., zaprt v Versaillesu. Prisluhniti mora ljudem in ​​prenehati biti tako odtujen," je dejala Binet.

Melenchon vztraja, da bi moral novi premier priti iz njegovega LFI-ja. Foto: Reuters
Melenchon vztraja, da bi moral novi premier priti iz njegovega LFI-ja. Foto: Reuters

Železničarska sindikalna podružnica CGT-ja se je na Macronove izjave odzvala s pozivom k protestom 18. julija, ko naj bi se na prvi seji sestal novoizvoljeni parlament. V izjavi za javnost so zapisali, da bi morali protesti potekati po vsej državi in pred parlamentom v Parizu, kjer bi zahtevali, da NFP sestavi vlado.

Po besedah Binet bi se morali vsi udeležiti teh protestov in tako zagotoviti spoštovanje volje ljudi, ki so jo izrazili na voliščih. Vodja CGT-ja je tudi namignila, da bi se lahko protesti nadaljevali tudi med olimpijskimi igrami, ki se začnejo 26. julija, če Macron ne bi ugodil njihovim zahtevam.

"V tej fazi nismo načrtovali nobenih stavk med olimpijskimi igrami, a če bo Macron še naprej prilival olje na ogenj," je dejala, ne da bi končala stavek.

Vodja večjega in zmernejšega sindikata CFDT Marylise Leon je dejala, da bi moral biti program NFP-ja izhodišče za naslednjo vlado. "To je tisto, za kar so glasovali državljani. Pomembno je spoštovati njihov glas," je dejala na radiu France Inter.

Bayrou za premierja, ki bo sposoben "združiti ljudi"

Macron je s svojim pozivom želel iz procesa oblikovanja vlade oz. koalicije izključiti tako LFI kot skrajno desni Nacionalni zbor (RN), ki so mu ankete pred volitvami napovedovale zmago, vendar je na koncu zasedel šele tretje mesto in bo imel 143 poslanskih sedežev.

K oblikovanju široke koalicije pozivajo tudi drugi predstavniki Macronovega sredinskega tabora, ki je osvojil okrog 164 poslanskih mest. "Vlade narodne enotnosti ne moremo oblikovati samo z enim taborom," je dejal Macronov zaveznik Francois Bayrou in pozval k imenovanju premierja, ki bo sposoben "združiti ljudi".

Francoski parlament je tako po volitvah ostal razdrobljen, večina poslanskih mest pa je razdeljena med tri dokaj izenačene bloke, sledijo pa jim manjše stranke ali zavezništva. Navkljub pozivom levice k možnosti za oblikovanje vlade in Macronovi želji po oblikovanju široke koalicije dogovora za zdaj ni na vidiku.