Italijanska premierka Giorgia Meloni s tunizijskim predsednikom Kaisom Saiedom v Tunisu prejšnji teden. Foto: Reuters
Italijanska premierka Giorgia Meloni s tunizijskim predsednikom Kaisom Saiedom v Tunisu prejšnji teden. Foto: Reuters

Namen konference je podaljšati dogovor s Tunizijo, ki ga je podprla Evropska unija, da bi omejila prihod prebežnikov na evropske obale.

Medtem ko so se predsedniki, premierji in ministri pripravljali na pogovore, jih je papež Frančišek pozval, naj pomagajo desetinam ljudi, ki vsako leto poskušajo priti v Evropo v iskanju boljšega življenja, saj bežijo pred revščino in vojnami. "Sredozemlje ne sme biti več prizorišče smrti in nečlovečnosti," je papež dejal med redno tedensko molitvijo.

Giorgia Meloni je dejala, da se bodo pogovori osredotočili na nezakonito in zakonito priseljevanje, podporo beguncem in "najpomembnejše široko sodelovanje za podporo razvoju v Afriki". Konference sta se med drugim udeležila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter vodja agencije ZN-a za begunce Filippo Grandi.

Prisotni so bili tudi predsedniki Tunizije, Združenih arabskih emiratov in Mavretanije ter predsedniki vlad Alžirije, Egipta, Etiopije, Jordanije, Libanona, Malte in Nigra. Grčija, Turčija, Savdska Arabija in Kuvajt pa so poslali ministre. Manjkala sta politična predstavnika Francije in Španije.

Itallija si prizadeva okrepiti sodelovanje s Tunizijo

Giorgia Meloni se je med volilno kampanjo, ki jo je lani pripeljala na oblast, zavezala, da bo "ustavila izkrcavanje" prebežnikov v Italiji. Po podatkih vlade je od januarja na italijansko obalo prišlo skoraj 80.000 prebežnikov (v primerjavi s 33.000 v enakem obdobju lani). Njena skrajno desna vlada sicer postavlja ovire človekoljubnim ladjam, ki v Sredozemskem morju rešujejo prebežnike, vendar ji ni uspelo ustaviti samih odhodov, ki večinoma izvirajo iz Tunizije in Libije.

Italija in Evropska komisija si zato prizadevata okrepiti sodelovanje s Tunizijo in ji obljubljata finančna sredstva, če ustavi izseljevanje s svojega ozemlja. Meloni si je prizadevala tudi za posredovanje med Tunizijo, ki je v finančnih težavah in na pragu velike dolžniške krize, in Mednarodnim denarnim skladom. Skoraj dve milijardi dolarjev vreden paket pomoči za severnoafriško državo je namreč zastal zaradi zahteve sklada po strukturnih reformah v Tuniziji.

Predstavniki EU-ja so pred tednom dni v Kartagini s tunizijskim predsednikom Kaisom Saiedom podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov prebežnikov. Cilj sporazuma je predvsem preprečevanje nezakonitih prihodov migrantov s tunizijske obale, boj proti trgovcem z ljudmi in lažje vračanje tunizijskih državljanov, ki so v EU prišli nezakonito.