Gre za ukrep tehničnega nadzora mejnih prehodov in njihove neposredne okolice v skladu s pravili za zaščito zunanje meje Evropske unije, so pojasnili s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

Hrvaška policija v boju proti nezakonitim prehodom meje vlaga tako v tehnične ovire kot tudi v število policistov na meji, je dejal notranji minister Davor Božinović in pojasnil, da gre za ukrepe v skladu s schengenskimi pravili.

Tri metre visoka koničasta ograja ima tudi vrata, ki jih bodo v primeru poskusa nezakonitega vstopa na Hrvaško lahko zaprli in se tako izognili potrebi po nujnem policijskem posredovanju.

Ograja tudi na prehodih Gejkovac in Pašin Potok

Lani so policisti zaprli mejni prehod Maljevac. Foto: Reuters
Lani so policisti zaprli mejni prehod Maljevac. Foto: Reuters

Božinović še pojasnjuje, da so ograjo najprej postavili na mejnem prehodu Maljevac, saj je tam lani jeseni skupina 200 prebežnikov iz Velike Kladuše skušala nadaljevati pot na Hrvaško. Ograjo bodo postavili tudi na mejnih prehodih Gejkovac in Pašin Potok.

Svet ministrov BiH-a opozarja, da se migracijski pritisk na državo krepi in da so letos našteli že več kot 9.000 nezakonitih vstopov v državo. Hrvaška na drugi strani upa, da bo do konca letošnjega leta iz Bruslja dobila zeleno luč, da je dobro pripravljena za vstop v schengensko območje.