Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Femicid postaja kaznivo dejanje, za katero je predvidena zaporna kazen od 10 do 40 let. Višje bodo tudi kazni za posilstvo, država pa uvaja še preživninski sklad.

Trinajst žensk so lani na Hrvaškem ubili njihovi partnerji, kar državo uvršča na neslavno tretje mesto v Evropski uniji. Na pobudo nevladnih organizacij je vlada premierja Andreja Plenkovića zdaj pripravila bistveno strožji zakon za nasilneže nad ženskami in otroki.

"Z njim želimo sporočiti, da je uboj ženske le zato, ker je ženska, nesprejemljiv," je dejal premier Plenković in napovedal, da bo femicid po novem zakonu kaznivo dejanje, za katero je predvidena zaporna kazen od 10 do 40 let.

Višje bodo tudi kazni za posilstvo, po novem od pet do dvanajst let. Spolno nadlegovanje postaja izključno kaznivo dejanje, odpravili pa bodo še zastaranje kazenskega pregona za vsa kazniva dejanja spolne zlorabe otrok.

Nasilneži se ne bodo smeli približati žrtvi na manj kot 50 metrov, v primeru kršitve pa bodo končali v preiskovalnem zaporu. Novi zakon prav tako omogoča, da žrtve v sodnem postopku lahko pričajo prek videopovezave ter da v primeru družinskega nasilja ni potrebna mediacija med partnerjema.

"Zares pozitivno sem presenečena, vlada je tokrat naredila velik korak naprej za zaščito žensk in otrok, ki živijo v nasilnih vezah," je dejala Neva Tolle iz Avtonomne ženske hiše. Poleg omenjenih novosti vlada uvaja še preživninski sklad, iz katerega bo država plačevala preživnino za otroke, potem pa denar terjala od tistih staršev, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti.