Pomoč kanaderja pri gašenju požara pri Tučepih. Foto: BoBo
Pomoč kanaderja pri gašenju požara pri Tučepih. Foto: BoBo

Hrvaška gasilska zveza je v torek zvečer sporočila, da bi se požar pri Skradinu lahko razširil proti Narodnemu parku Krka. Že ponoči je ogenj dosegel naselje Dubravice, ki je na pol poti od Skradina do parka, gasilci pa so za danes predlagali prepoved vstopa za turiste v park.

Požar gasi več kot sto gasilcev. Po besedah gasilskega poveljnika Šibeniško-kninske županije je zanje največja ovira hribovit teren. K širjenju požara je pripomogla močna in sunkovita burja, veter pa je spreminjal smer, kar je še oteževalo gašenje. Gost dim pa občasno onemogoča gašenje z letali.

Zgorelo je več kot 800 hektarjev borovega gozda, hiše pa po poročanju HRT-ja za zdaj niso ogrožene. Gasilcem pomagajo kanader in dva air tractorja.

Letala pomagajo tudi pri gašenju drugih požarov. Eden je v torek izbruhnil blizu Zadra in je pod nadzorom, drugi pa na območju kraja Tučepi, kjer je požarna črta dolga že 18 kilometrov, velik dela makarske rivijere pa je ostal brez elektrike.

Za hrvaškimi gasilci je najtežja noč v letošnji požarni sezoni. Foto: BoBo
Za hrvaškimi gasilci je najtežja noč v letošnji požarni sezoni. Foto: BoBo

Župan se je komaj rešil iz ognjenega obroča

Požar v Tučepih danes gasi okoli 250 gasilcev z več kot 50 gasilskimi vozili ter dva kanaderja.
Ogenj je sprva zajel makijo in borov gozd ter se nato hitro razširil, tako da je zajel štiri kilometre dolgo območje. Danes je dosegel naravni park Biokovo ter zajel bližnjo kmetijo in avtomobile. Slišati je bilo mogoče tudi močne eksplozije. Poveljnik gasilcev iz Tučepov je za Hrvatski radio pojasnil, da je eksplodiralo v starih zapuščenih vozilih.

Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil, da so razmere na požarišču napete, saj se ogenj zaradi močne burje, ki je pihala vso noč, širi. Gasilci so ponoči po njegovih besedah evakuirali del stanovalcev in skušali hiše ubraniti pred ognjem.

Po poročanju lokalnih medijev se je ponoči v nevarnosti znašel tudi župan Tučepov Ante Čobrnić, ko je skušal z avtom priti do sosednjega naselja. Kot je dejal, se je komaj rešil iz ognjenega obroča, njegovo vozilo pa je popolnoma zgorelo.

V gašenje požara v Tučepih so se poleg gasilcev iz Splitsko-dalmatinske županije vključili tudi zagrebški gasilci, medtem ko pri boju z ognjem pri Skradinu pomagajo gasilci iz karlovške županije.