HND meni, da so spremembe, ki jih predlaga Plenković, resna grožnja novinarski svobodi. Foto: Reuters
HND meni, da so spremembe, ki jih predlaga Plenković, resna grožnja novinarski svobodi. Foto: Reuters

"Spremenili bomo zakon o kazenskem postopku in kazenski zakonik. To, da nam iz spisov nenadzorovano, namerno, politično, selektivno in aranžirano uhajajo stvari in ustvarjajo politične probleme, se ne bo več dogajalo," je dejal Plenković v ponedeljek po seji predsedstva stranke HDZ.

Napovedal je, da bo to postalo kaznivo dejanje, in dodal, da so na pravosodnem ministrstvu oblikovali posebno delovno skupino, ki ima nalogo, da popravi stvari v zakonskih predpisih – kazenskem zakoniku in zakonu o kazenskem postopku.

Plenković je spremembe zakonodaje napovedal, potem ko so hrvaški mediji razkrili tekstovna sporočila med dvema nekdanjima državnima uslužbenkama in članom vladajočega HDZ-ja. Obe zdaj preiskujejo zaradi korupcije.

Nekdanja državna sekretarka ministrstva za javno upravo Josipa Rimac in nekdanja ministrica za regionalni razvoj in EU-sklade Gabrijela Žalac sta si izmenjevali sporočila, v katerih nastopa oseba, poimenovana zgolj z okrajšavo A. P.

Sporočila premierja Andreja Plenkovića, čeprav gre za začetnici njegovega imena in priimka, sicer ne bremenijo neposredno.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) meni, da napovedane spremembe zakonodaje predstavljajo grožnjo medijem. "Spremembe zakonodaje, ki jih je napovedal premier, so resna grožnja novinarski svobodi in pravici novinarjev do svobode poročanja in dostopa do informacij, ki ju zagotavlja ustava," je zapisal predsednik HND-ja Hrvoje Zovko v pismu varuhinji človekovih pravic.

Zovko je za raziskovalno novinarsko mrežo Balkan Insight (Birn) povedal, da so obvestili evropsko novinarsko zvezo, svetovno novinarsko zvezo in evropski center za svobodo medijev. Napovedal je, da bodo obvestili tudi Evropsko komisijo. "Premier vse od prvega dne svojega mandata poskuša urejati hrvaške medije. Proti temu se bomo borili z vsemi zakonitimi sredstvi," je še dejal Zovko.

Po oceni zagrebškega odvetnika Ljuba Pavasovića Viskovića vlada s spremembami zakona o kazenskem postopku želi preiskavo dveh nekdanjih državnih uslužbenk razglasiti za državno skrivnost.

To sicer ni bila edina afera s sporočili na Hrvaškem v zadnjem času. V javnost so konec januarja prišli tudi prepisi telefonskih sporočil oseb iz najožjega Plenkovićevega kroga, ki kažejo na sporno pogojevanje pri zaposlovanju ter izvedbi razpisov za dodelitev finančnih spodbud.