Foto: EPA
Foto: EPA

Opozicija ga je obtožila, da je vlak na progi Rim–Neapelj uporabil za svoje osebne potrebe, in ga pozvala k odstopu.

"Storil bom vse, kar bo treba v okviru mojih pristojnosti, da bi razjasnil okoliščine. Prepričan sem, da sem deloval ne le v skladu z zakonom in pravili, ampak tudi v interesu države," je dejal minister in pojasnil, da se mu je mudilo na inavguracijo urbanega parka v Caivanu, predmestju Neaplja.

Ob tem je zatrdil, da ne namerava odstopiti.

Po poročanju časopisa Fatto Quotidiano je Lollobrigida, ki ga je skrbelo, da bo zamudil slovesnost, prosil upravljavca vlaka Trenitalia, da posreduje in pooblasti “izredni postanek" v Ciampinu, nedaleč od Rima, kjer je vstopil na vlak.

Vlak je že na postajo v Rimu pripeljal z dveurno zamudo, ki se je nato samo še podaljševala. Ministra in njegovo spremljevalno ekipo je ob progi pričakalo vladno vozilo, ki jih je nato odpeljalo v Caivano.

“Vprašal sem, ali je mogoče izstopiti na eni od postaj. Vlak se je ustavil v Ciampinu, kjer so omogočili izredni postanek za vsakogar, ki bi želel izstopiti,” je povedal.

Trenitalia: Dodatnih stroškov ni bilo

Fatto Quotidiano poroča, da sta vlak poleg ministra Lollobrigide zapustila še eden ali dva izmed njegovih uslužbencev.

Dogodek je privedel do ostrih kritik opozicijskih strank, pri čemer ga je nekdanji premier in vodja stranke Italia Viva Matteo Renzi označil za “neprecedenčno zlorabo položaja" in Lollobrigido pozval k odstopu. Renziju sta se pri kritikah pridružila tudi vodja Zelene Evrope Angelo Bonelli in vodja Več Evrope Riccardo Magi.

Andrea Casu iz levosredinske Demokratske stranke je dogodek obsodil kot dejanje “neopravičljive arogance" in pri tem poudaril frustracije potnikov, že tako besnih zaradi zamud.

“Minister Lollobrigida ne more uporabljati italijanskih vlakov kot svojo osebno limuzino,” je povedal medijem. “Izredni postanek, ki ga je izsilil Lollobrigida v Ciampinu, je zaušnica vsem državljanom, ki so bili na istem vlaku, ki je že tako zamujal, in vsem ljudem, ki se vsakodnevno spopadajo z zamudami zaradi pomanjkanja sredstev v prometnem sektorju, ki je del vlade Melonijeve. Nemudoma bomo sprožili preiskavo v parlamentu, da bi osvetlili to grdo situacijo,” je še napovedal.

Ministrova desna stranka Bratje Italije je obtožbe opozicije označila za nesprejemljive. Pojasnili so, da je minister hitel na pomemben dogodek in ni povzročil nikakršne škode drugim potnikom.

Tudi italijansko železniško podjetje Trenitalia je potrdilo, da nenačrtovani postanek ni povzročil dodatnih zamud ali stroškov. “Postanek je bil urejen na postaji v Ciampinu, kjer so člani vlade izstopili, da bi lahko izpolnili svoje državniške obveznosti," so sporočili.

Lollobrigida je sicer svak italijanske premierke Giorgie Meloni.