Italijanska obalna straža je sprožila obsežno iskalno akcijo. Foto: Reuters
Italijanska obalna straža je sprožila obsežno iskalno akcijo. Foto: Reuters

Na 56 metrov dolgi luksuzni jadrnici Bayesian v lasti žene britanskega tehnološkega mogotca Mika Lyncha je bilo skupno 22 potnikov in članov posadke, ko se je v ponedeljek zjutraj med hudo nevihto prevrnila v pristanišču Porticello blizu Palerma, kjer je bila zasidrana.

Identitete ljudi, katerih trupla so danes potegnili iz potopljene ladje, uradno še niso znane. Sprva so reševalci našli dve trupli, kmalu zatem pa še dve.

Pozneje so v razbitinah ladje našli še peto truplo, vendar ga še niso potegnili iz vode in prepeljali na obalo. S tem je število smrtnih žrtev brodoloma naraslo na šest. Iskalna akcija, vključno z iskanjem enega še pogrešanega človeka, se bo nadaljevala v petek, je po poročanju britanskega BBC-ja potrdila italijanska obalna straža.

Truplo ladijskega kuharja Recalda Thomasa so našli kmalu po brodolomu jadrnice.

Potapljači so pogrešane potnike iskali tretji dan zapored in si pri tem pomagali tudi s podvodnimi brezpilotniki. Čeprav jim je pred današnjim nadaljevanjem iskalne akcije uspelo vstopiti v jahto, ki je na globini približno 50 metrov, pa se jim do kabin, kjer bi lahko bili pogrešani ljudje, ni uspelo prebiti, saj je njihov vstop oviralo pohištvo.

Trupla so prepeljali na obalo. Foto: Reuters
Trupla so prepeljali na obalo. Foto: Reuters

Med pogrešanimi so poleg 59-letnega Lyncha, ustanovitelja mednarodnega računalniškega podjetja Autonomy, še njegova 18-letna hčerka Hannah, vodja banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova žena Judy ter odvetnik britanske odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo in njegova žena Neda.

Predstavnik obalne straže, kapitan Vincenzo Zagarola, je v torek dejal, da si je težko predstavljati, da se bo iskanje pogrešanih končalo dobro. Strokovnjaki pa opozarjajo, da so jahte, kot je Bayesian, zasnovane z vodotesnimi predeli.

"Obstajajo podatki o preživelih, ki so jih našli v takšnih zračnih žepih," je dejal britanski inženirski strokovnjak Jean-Baptiste Souppez.

Po poročanju italijanskih medijev je bila večina potnikov na ladji Britancev, bili so gostje Lyncha in so praznovali njegovo sodno zmago v ZDA. Lynch je namreč leta 2011 podjetje Autonomy prodal ameriškemu podjetju Hewlett-Packard za enajst milijard dolarjev. Zaradi domnevne goljufije v tem poslu je zoper njega več let potekal sodni proces, nato pa je bil junija oproščen več obtožb.