Britanski premier Boris Johnson. Foto: Reuters
Britanski premier Boris Johnson. Foto: Reuters

Na tajnem glasovanju je v podporo Johnsonu glasovalo 211 njegovih strankarskih kolegov in kolegic, proti jih je bilo 148.

Johnson je za izid glasovanja, ki je odločal o njegovi usodi na čelu Konservativne stranke in posledično vlade, dejal, da predstavlja "priložnost, da za seboj pustimo vse te stvari, o katerih govorijo mediji", poroča BBC.

Johnson je sicer prejel 59-odstotno podporo znotraj stranke, kar je štiri odstotke manj kot njegova predhodnica Theresa May na takšnem glasovanju leta 2018. Kljub podpori je Theresa May odstopila pol leta pozneje zaradi zastoja pri brexitu.

Konservativni poslanci in poslanke, ki so se uprli Johnsonu, zdaj pravijo, da je izid glasovanja pokazal, da Johnson ni več zmožen voditi stranke in vlade. Kritiki pravijo, da je sam obseg nezadovoljstva tolikšen, da je Johnsonova avtoriteta v stranki pod vprašajem. Nekateri ga pozivajo k odstopu. Eden od konservativnih poslancev, Roger Gale, je dejal, da bo presenečen, če bo Johnson jeseni še vedno na položaju.

Medtem pa so Johnsonu izrekli podporo ministri v njegovi vladi. Minister za zdravje Sajid Javid je tako dejal, da si je premier zagotovil "svež mandat" Konservativne stranke.

Naslednje parlamentarne volitve naj bi bile leta 2024, lahko pa bi jih izvedli že prej, če se bo za to odločil Johnson.