Stella Morris pravi, da je v razmerju z ustanoviteljem Wikileaksa od leta 2015 in da sama vzgaja dva majhna sinova, ki ju ima z njim.

Morrisova je po vseh teh letih zdaj javno spregovorila, ker jo skrbi širjenje novega koronavirusa v londonskem zaporu Belmarsh, kamor so 48-letnega Assangea premestili pred letom dni.

Morrisova, v Južni Afriki rojena odvetnica, je za časopis Mail on Sunday povedala, da se je odločila njuno zvezo oznaniti, ker njegovo "življenje visi na nitki", saj je že tako v slabem zdravstvenem stanju, zato se boji, da okužbe z novim koronavirusom ne bi preživel.

Bila je njegova odvetnica

Kot je razložila v videu, objavljenem na Wikileaksovem YouTubovem računu, je Assangea spoznala leta 2011, ko se je pridružila njegovi pravni ekipi.

Avstralec se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel leta 2012, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi očitanega spolnega napada. Primer so na Švedskem medtem ovrgli.

Assange se bori tudi proti izročitvi ZDA, kar bi bilo zanj usodneje. Ameriška obtožnica ga namreč med drugim bremeni zarote z žvižgačko Chelsea Manning in vohunjenja, skupno pa mu grozi do 175 let zaporne kazni.

Morrisova pravi, da ga je na veleposlaništvu obiskovala skoraj vsak dan in ga tako "zelo dobro spoznala". Par se je leta 2015 zaljubil, leta 2017 pa zaročil. Kot je povedala, je Assange obe rojstvi svojih sinov spremljal prek videopovezave, dečka pa sta ga na veleposlaništvu tudi obiskala.

Danes triletni Gabriel in leto dni star Max se z očetom pogovarjata prek videoklicev. "Ustvarjenje družine je bila načrtna odločitev, da bi podrla zidove okoli njega in si predstavljala življenje onkraj zapora," razlaga Morrisova v videu.

Assange je v zaporu leto dni. Foto: AP
Assange je v zaporu leto dni. Foto: AP

"In če bi se večini ljudi zdelo noro ustvariti družino v takem kontekstu, je bilo to za naju najbolj smiselno, da bi ohranila stvari resničnejše. Materinstvo me prizemljuje, in ko Julian vidi otroka, ga to zelo pomiri in mu predstavlja veliko oporo. Sta zelo srečna otroka."

Zaporniki med ogroženimi

Assangea so aretirali 11. aprila lani na ekvadorskem veleposlaništvu, ker se ni zglasil na sodišču.

Zaradi kršenja določil pogojnega izpusta so ga obsodili na 50 tednov zaporne kazni. Assangea bi morali iz zapora Belmarsh izpustiti septembra, a je sodnica presodila, da bo zaradi njegove zgodovine pobegov ostal za zapahi do zaslišanja glede izročitve.

Assange naj bi sicer imel še druge otroke, a se o njih ne ve veliko. Njegov odrasli sin, Daniel Assange, naj bi v Avstraliji delal kot programer.

Simptome covida-19 kaže več kot 1.000 zapornikov v Veliki Britaniji. Med umrlimi je tudi zapornik iz Belmarsha. Oblasti naj bi zaradi epidemije v kratkem izpustile skupno 4.000 zapornikov, zaprtih zaradi manjših prekrškov, poroča BBC.