Javljanje Karmen Švegl iz Irpinja

"Uspelo se nam je prebiti v središče Irpinja v neposredni bližini Buče. Veliko je nadzornih točk. Ukrajinska vojska je nekatera območja zaprla, ker so še vedno nevarna. Pravijo, da je ruska vojska za seboj pustila mine in minska polja," je za Dnevnik poročala dopisnica.

Mesto severozahodno od ukrajinske prestolnice Kijev je po besedah dopisnice opustošeno. "Skoraj ni stanovanjskega bloka ali hiše, ki bi bila nepoškodovana," je poročala in dodala, da je bilo veliko blokov poškodovanih v tankovskem obstreljevanju ruske vojske, na ulicah pa so prerešetani avtomobili.

V mestu je še zmeraj slišati eksplozije, saj ukrajinska vojska uničuje eksplozive, ki so jih za seboj pustile ruske sile.

"V Irpinj se civilisti še zagotovo ne morejo vrniti. Nekaj sem jih videla, da prihajajo, a jih skuša vojska zaustaviti," je poročala Karmen Švegl. V Irpinju je sicer pred vojno živelo dobrih 60.000 ljudi.

"Ljudje se bojijo, kaj bodo našli v drugih predmestjih, ko se bo ruska vojska umaknila. Ali je tudi tam toliko žrtev kot v Buči? Tukaj v bližini Kijeva so ljudje pretreseni in prestrašeni, kaj jih še čaka, ko bo ukrajinska vojska prečesala ta območja. Koliko žrtev, koliko civilistov je bilo ubitih? Ali se bodo sploh imeli kam vrniti domov?" je še poročala dopisnica na poti v bližnjo Bučo.

Kot je pojasnila v Odmevih, so v Irpinju na ulicah številni avtomobili, ki so jih ljudje enostavno pustili in se v beg odpravili peš. "Vemo, da je ruska vojska tam uničila most in so zato morali zapustiti mesto z najnujnejšimi stvarmi. Številni so bili ustreljeni, ko so bežali, ker je ruska vojska streljala nanje. Opustošenje je veliko. Nekaj najpogumnejših prebivalcev se je danes vrnilo, da bi pogledali, kaj je sploh ostalo od njihovega doma. Videli smo veliko pripadnikov ukrajinske vojske, ki so skušali prečesati to območje. Svarijo, da je veliko min, ki so jih za sabo pustili ruski vojaki. Za zdaj so ta območja zaprta, tudi nas novinarje so svarili, naj ne vstopamo v stavbo, ker lahko, da so tam mine."

Za Bučo, kamor se odpravlja jutri, je morala dobiti posebno dovoljenje. "Kar nekaj nadzornih točk je do Buče, vojska zahteva posebna dovoljenja, to je še vedno zaprto območje, kjer pokopavajo mrtve, kjer odkrivajo množična grobišča. Sama sem slišala za družino, ki ji je uspelo pobegnilo šele pred dnevi. Oni so imeli srečo in so preživeli, 100 metrov stran pa so videli družino z otroki, sežgana trupla. Tam so podobe, ki so v ljudeh pustile globoke rane. Vsi, ki jim je uspelo priti iz Buče, so šokirani. Ljudje so menda celo spraševali, kaj se dogaja zunaj, kdo nadzoruje Kijev, ker v kleteh, kjer so bili več kot 30 dni, niso imeli stika z zunanjim svetom. Preiskava ukrajinskih oblasti poteka ... Govori se tudi o množičnih posilstvih žensk, pobojih otrok, zgodbe so res tragične."

Karmen Švegl se odpravlja v Bučo

Karmen Švegl iz Kijeva: Razmere so se tu umirile

Karmen Švegl je bila predtem v Kijevu, kjer se po njenih navedbah razmere normalizirajo: "Ko sem bila nazadnje v Kijevu, smo lahko ves čas slišali eksplozije, spopadi so se bili v Buči, Irpinju in drugih okoliških krajih, od koder se je ruska vojska zdaj umaknila. Takrat so bile ulice prestolnice popolnoma prazne, nikjer ni bilo ljudi, lahko smo videli samo nekaj zažganih avtomobilov."

Kot pravi, se zdaj življenje vrača na ulice. "Znova je videti ljudi, avtobuse, odprte so nekatere trgovine, restavracije, slišati je otroški smeh, kar pomeni, da so se nekatere družine že vrnile domov. Tudi sama sem na vlaku iz Lvova govorila z nekaterimi, so pozitivni, seveda je čutiti nekaj strahu, da bi ruska vojska znova skušala zavzeti prestolnico, po drugi strani pa je upanje, da se je fronta pomaknila na vzhod, kjer je bila že prej, in so ljudje s tem živeli zadnjih osem let. Veliko je upanja, da je to začetek konca te vojne in da se bodo lahko ljudje, ki so v tujini, vrnili in začeli znova graditi to ponekod res uničeno državo."

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.