Mitrovica, april 2024. Foto: EPA
Mitrovica, april 2024. Foto: EPA

"Na severu Kosova poteka policijska operacija zaradi suma, da nezakonito delujejo neregistrirani poštni uradi brez ustreznih dovoljenj," je sporočila kosovska policija. Do zdaj so po njihovih navedbah odkrili devet primerov tovrstnih nezakonitih poštnih uradov.

Policija je objekte zapečatila in zaposlenim dovolila, da vzamejo svoje osebne stvari in odidejo.

Srbske oblasti so do racij kritične in poudarjajo, da gre za usklajeno, enostransko in nezakonito akcijo, ki je v nasprotju z vsemi dogovori med Beogradom in Prištino. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković pa je kosovskemu premierju Kurtiju očital, da želi na območju izzvati spopade, poroča srbska javna radiotelevizija RTS.

EU: To je enostranski in neusklajen ukrep, ki krši dogovore

Tudi Evropska unija je v odzivu poudarila, da je zaprtje devetih poslovalnic Pošte Srbije na severu Kosova enostranski in neusklajen ukrep, ki krši dogovore v okviru dialoga, ki ga je podprl EU.

Ob tem so v Bruslju v sporočilu za javnost spomnili, da sta se strani v okviru dogovorov o telekomunikacijah iz leta 2013 in akcijskega načrta, sprejetega leta 2015, strinjali, da bosta o poštnih storitvah razpravljali pozneje. Dodali so, da je EU pripravljen to vprašanje vključiti na dnevni red naslednjega srečanja v okviru dialoga.

EU je ob tem opozoril, da enostranski in neusklajeni ukrepi ne morejo ponuditi rešitev za to ali katero koli drugo vprašanje, ki sodi v proces normalizacije med Kosovom in Srbijo. "Zaprtje obstoječih storitev za kosovske Srbe brez novega vnaprej dogovorjenega dogovora bo še bolj negativno vplivalo na vsakdanje življenje in življenjske razmere te skupnosti," še piše v sporočilu Bruslja, ki kosovsko vlado poziva, naj znova razmisli o tej odločitvi.