Policija je festival prepovedala po tem, ko se je pred njegovim prizoriščem zbralo več deset desničarskih skrajnežev, ki so si s srbskimi zastavami prizadevali za prepoved izvedbe prireditve. Foto: AP
Policija je festival prepovedala po tem, ko se je pred njegovim prizoriščem zbralo več deset desničarskih skrajnežev, ki so si s srbskimi zastavami prizadevali za prepoved izvedbe prireditve. Foto: AP

Varnostni pomisleki tako seveda niso bili vezani na napad pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu, ki se je zgodil v soboto in zaradi katerega so v Srbiji izdali rdeče varnostno opozorilo.

Prireditev, namenjena premoščanju etničnih delitev
Festival Mirdita, dobar dan organizirajo mladinske skupine iz Srbije in s Kosova, ki želijo premostiti etnične delitve, ki so jih ustvarile vojna med letoma 1998 in 1999 ter povojne napetosti. Srbija še zmeraj ne priznava razglasitve neodvisnosti svoje nekdanje pokrajine iz leta 2008, ki je pretežno etnično albanska.

Organizatorji v Srbiji, skupina Iniciativa mladih za človekove pravice, so sporočili, da je srbska policija kršila srbsko ustavo ter lastne in tudi evropske zakone: "Osnovna dolžnost države je, da zagotovi pravice in svoboščine, ki jih zagotavlja zakon, ter sankcionira vse tiste, ki omejujejo ali kršijo te svoboščine in državljanske pravice," so sporočili. Po njihovih besedah policija avtobusu z udeleženci ni dovolila vstopa v Beograd in mu je ukazala, naj se pod policijskim spremstvom vrne na Kosovo, poroča Associated Press (AP).

Prepovedani tudi shodi proti festivalu
Policija je festival prepovedala po tem, ko se je v četrtek pred prizoriščem festivala zbralo več deset desničarskih skrajnežev, ki so si s srbskimi zastavami prizadevali preprečiti izvedbo prireditve. Policija je sporočila, da želi preprečiti "ogrožanje varnosti ljudi in premoženja ter javnega reda in miru v večjem obsegu". V izjavi so zapisali še, da so prav tako prepovedani shodi proti festivalu.

Liberalne skupine so izrazile kritiko odločitve policije. "S prepovedjo Mirdite so se Srbija in njene ustanove postavile na stran huliganov ter najgloblje etnonacionalistične teme," je na družbenem omrežju X zapisala Nataša Kandić, vidna aktivistka za človekove pravice. "V Srbiji ni več mogoče organizirati razprave o spravi ali protesta proti poveličevanju vojnih zločincev. Črna luknja," je še dodala.

Želja po regionalni spravi nasproti očitkom o protisrbskosti
Opozicijska stranka Gibanje svobodnih državljanov je notranje ministrstvo pozvala k preklicu prepovedi. Ob tem so poudarili, da se je oblast postavila na stran skrajnežev, ki nasprotujejo regionalni spravi. Več vladnih predstavnikov je v preteklih dneh festival ostro kritiziralo in ga označilo za protisrbskega. Festival je sicer v zadnjem desetletju potekal izmenično v Srbiji in na Kosovu, letošnja prepoved v Srbiji pa je znak splošne zaostritve stališča vlade do svojih kritikov, še piše AP.