Foto: EPA
Foto: EPA

"Današnji dogovor bo pomembno okrepil našo trgovino z Norveško, Islandijo in Lihtenštajnom, povečal naše gospodarsko sodelovanje, ki je že zdaj vredno 21,6 milijarde funtov (približno 25 milijard evrov), in hkrati povečal zaposlenost in blaginjo," je ob objavi novice ocenila britanska sekretarka za mednarodno trgovino Liz Truss.

Velika Britanija je po izstopu iz EU-ja za Norveško postala drugi najpomembnejši trg. V lanskem letu je bilo samo med tema dvema državama za okoli 20 milijard funtov trgovinske izmenjave.

Norveška v Združeno kraljestvo med drugim izvaža nafto, plin, kovine in ribe, uvaža pa predvsem industrijske stroje, avtomobile in zdravila.

Norveški izvozniki oproščeni plačila carin

Po besedah norveške ministrice za gospodarstvo Iselin Nybo dogovor podjetjem prinaša dolgo pričakovano predvidljivost. Podpis sporazuma je predviden v prvi polovici julija.

Na podlagi sporazuma bodo norveška podjetja še naprej oproščena carin, norveški izvozniki pa tudi ne bodo soočeni z obsežnejšimi carinskimi postopki kot države članice EU-ja.

Kot je danes še dejala norveška ministrica, so si predvsem prizadevali zagotoviti, da bodo imela norveška podjetja vsaj tako dober dostop do britanskega trga kot države članice Evropske unije.

London se veseli dogovora s področja ribištva

V Veliki Britaniji se veselijo predvsem dogovora na področju ribištva, kar je bila sicer ena glavnih spornih točk v pogajanjih z EU-jem. "Zmanjšane carine na škampe, kozice in trske bodo zmanjšale stroške za predelavo v Veliki Britaniji, kar bo pomagalo pri ohranjanju okoli 18.000 delovnih mest v tej panogi na Škotskem in na severu Anglije," so še sporočili iz Londona.

V Londonu se veselijo tudi "pomembnega znižanja" carin na britanske sire, ki so znašale tudi 277 odstotkov. Prav tako se bodo znižale carine in kvote za svinjino, perutnino in druge britanske prehranske proizvode. Na Norveškem in Islandiji bodo priznavali britanska vina in žgane pijače, vključno s škotskim viskijem, so še sporočili iz Londona.

Dogovorili so se tudi, da bo trgovina med četverico držav potekala "brez dodatnih papirjev". "Vsi dokumenti, pogodbe in podpisi so lahko elektronski, kar pomeni, da se bo blago lahko hitro premikalo prek meja, s čimer se bosta gospodarstvu prihranila čas in denar," so v izjavi za javnost še poudarili v Londonu.