Rishi Sunak in Liz Truss. Foto: EPA
Rishi Sunak in Liz Truss. Foto: EPA

Nekdanji finančni minister Sunak je dejal, da bi davčne olajšave, ki jih predlaga zunanja ministrica Truss, "milijone ljudi porinile v bedo", konservativce pa da bi stale zmage na naslednjih volitvah, poroča BBC.

Na drugi strani pa je Liz Truss dejala, da bi dvig davkov, ki jih je predlagal Sunak, vodil v recesijo. Zunanja ministrica bi preklicala dvig zdravstvenega zavarovanja, načrtovan dvig davka za korporacije, opustila bi tudi zelene dajatve na porabo energije.

Sunak pa je dejal, da sam ne bi zmanjševal davkov, dokler inflacija ne bi bila pod nadzorom. Kot je dejal, je koronavirusna pandemija povzročila velike stroške in jemanje posojil za njihovo financiranje, ki bi breme preneslo na naslednje generacije.

Poleg tega bi načrti Liz Truss vodili v povišanje obrestnih mer, je dejal Sunak, kar je ministrica označila za strašenje.

Kandidata sta se tudi medsebojno obtoževala, da v preteklosti nista bila dovolj ostra do Kitajske.

Sunak je ta mesec odstopil s položaja, kar je prispevalo k rušenju premierja Borisa Johnsona, ki so mu konservativni poslanci in poslanke izglasovali nezaupnico. Kljub temu je pohvalil Johnsonovo ukrepanje glede izstopa države iz EU-ja in pandemije covida-19, odstopil pa je, kot je dejal, zaradi načelnih stališč glede "vedenja" premierja in različnih pogledov na gospodarstvo.

Na drugi strani je Liz Truss dejala, da je Johnson sicer delal napake, a da te niso bile zadostne, da bi ga stranka tako zavrnila. Nobeden od njiju pa ni dejal, da bi Johnsona sprejel v vladno ekipo.

Oba sta bila še pred tremi tedni člana iste vladne ekipe pod vodstvom Johnsona, kljub temu pa sta govorila drug čez drugega in se jezno gledala.

Proti koncu soočenja pa sta bila kandidata že v boljših odnosih in Liz Truss je dejala, da bi ga rada imela v svoji ekipi, če bi postala premierka, Sunak pa je pohvalil njena stališča do Rusije.