Marine Le Pen je v primerjavi s prejšnjimi volitvami krepko zmanjšala zaostanek za Macronom. Foto: Reuters
Marine Le Pen je v primerjavi s prejšnjimi volitvami krepko zmanjšala zaostanek za Macronom. Foto: Reuters

V petek sta imela oba kandidata še zadnja zborovanja. Trenutni predsednik Macron je izjavil, da se je skušala Marine Le Pen v kampanji predstaviti kot zmerna političarka, a da ostaja skrajna desničarka. Po njegovem mnenju je sredno televizijsko soočenje dokaz, da se kljub prizadevanjem za bolj zmerno podobo v javnosti Marine Le Pen ni spremenila. Zamaskirala se je, ampak temelji skrajne desnice ostajajo v njenem programu, je pojasnil.

"Soočenje je pokazalo, da je to francoska skrajna desnica. Ko nekdo pojasni, da je islam enako kot islamizem, kar je enako kot terorizem, ko predstavi načrt, da ne bo spoštoval ustave, je to skrajna desnica," je dejal Macron, ki je tekmico obtožil tudi tega, da skuša razdeliti Francijo in stigmatizirati muslimane. "Skrajna desnica skuša s strahom in jezo ustvariti zamere. Trdi, da je izključevanje delov družbe odgovor na vse težave."

Dodal je, da je Marine Le Pen naslednica svojega očeta Jean-Marieja in njegove stranke, ki je temeljila na antisemitizmu. Jean-Marie Le Pen je bil večkrat obsojen zaradi svojih izjav. Marine Le Pen je leta 2011 prevzela stranko, ki jo je ustanovil, ter njeno ime spremenila iz Nacionalne fronte v Nacionalni zbor. V kampanji pred letošnjimi volitvami se je izogibala načenjanju tem, kot je priseljevanje, in je več govorila o padanju kupne moči, s tem pa se je skušala približati sredinskim volivcem.

Macron je volivcem obljubil izboljšanje kakovosti javnih storitev v majhnih in srednje velikih mestih, med drugim zdravstvene oskrbe in javnega prevoza.

Udeležba naj bi bila za francoske razmere precej nizka. Foto: Reuters
Udeležba naj bi bila za francoske razmere precej nizka. Foto: Reuters

"Odločanje med Macronom in Francijo"

Marine Le Pen je v zadnjih izjavah dejala, da se bodo javnomnenjske napovedi tokrat izkazale za napačne, in napovedala zmago. "Volitve se ne odločajo z anketiranjem. Ljudi pozivam, da natančno preberejo moje predloge in da mislijo s svojo glavo. Macron na milijone volivcev označuje za skrajno desnico, zanj je to žaljivka. A sama nisem nikoli pokazala niti najmanjše sovražnosti do njegovih volivcev," je dejala in napadla tudi njegovo "vzvišenost in prevzetnost".

"V nedeljo bo vaša odločitev ključna. Odločali se boste med Macronom in Francijo," je dodala političarka, ki je kritizirala tudi Macronov nepriljubljeni načrt, s katerim bi se ljudje upokojevali pri 65 letih. Marine Le Pen je ta ukrep označila za "dosmrtno kazen", piše Guardian.

Marine Le Pen leta 2017 dobila 34 odstotkov glasov

Javnomnenjske raziskave, objavljene v četrtek in petek, kažejo na to, da naj bi za Macrona glasovalo med 55,5 in 57,5 odstotka volivcev, za Marine Le Pen pa med 42,5 in 44,5 odstotka. Macron ima tako dokaj udobno prednost, a strokovnjaki opozarjajo na to, da se je razlika med njima v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2017 močno zmanjšala. Takrat je Macron v drugem krogu prepričal 66 odstotkov volivcev, Marine Le Pen pa 34. Oba skušata z svojimi izjavami prepričati predvsem 7,7 milijona volivcev, ki so v prvem krogu svoj glas namenili skrajno levemu politiku Jean-Lucu Melenchonu.

Volilna udeležba naj bi bila med 72- in 74-odstotna, kar bi bilo najmanj v drugem krogu po predsedniških volitvah leta 1969. K nižji udeležbi naj bi prispevali tudi velikonočni prazniki. Volilno pravico ima sicer 48,7 milijona ljudi.

Danes v državi velja volilni molk. Volišča bodo v nedeljo odprta med 8.00 in 19.00, v večjih mestih do 20.00.

V francoskih čezmorskih ozemljih glasovanje že poteka. Na majhnem francoskem otočju Saint-Pierre in Miqeulon ob vzhodni obali Kanade so se prva štiri volišča odprla danes opoldne.