Putin je na srečanju v Moskvi poudaril, da Madžarska kupuje zemeljski plin ceneje od preostale Evrope. Foto: Reuters
Putin je na srečanju v Moskvi poudaril, da Madžarska kupuje zemeljski plin ceneje od preostale Evrope. Foto: Reuters

"Glede na to, da se celotna Evropa trenutno spoprijema z energetsko, natančneje plinsko krizo, je sklenitev dolgoročnih pogodb zelo pomembna," je dejal madžarski premier in izrazil željo, da bodo med današnjimi pogovori dosegli dogovor o povečanju količin dobave plina.

Po Putinovih besedah pogodba o dobavi plina, ki velja do leta 2036, zagotavlja Madžarski dolgoročno stabilnost, po pogodbi pa lahko Budimpešta kupuje plin tudi precej pod tržno ceno.

Orban se je Putinu tudi zahvalil za ruske dobave cepiva proti covidu-19, pri čemer je omenil, da je bilo s cepivom Sputnik V cepljenih okoli 900.000 Madžarov.

Orbanov obisk v Moskvi poteka sredi povečanih napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi Ukrajine in okrepljenih diplomatskih prizadevanj za rešitev spora. Madžarski premier je glede tega dejal, da je njegov obisk v Moskvi tudi "mirovna misija". Po njegovih besedah je Evropska unija "pripravljena na razumen dogovor, saj si noben voditelj EU-ja ne želi vojne".

Putin in Orban naj bi na srečanju govorila tudi o dvostranskem sodelovanju na področju trgovine, gospodarstva, energije in kulture ter izmenjala mnenja o ključnih vprašanjih glede evropske varnosti.

Orban je prvi predsednik vlade katere izmed držav članic EU-ja in Nata, ki se je v zdajšnji krizi osebno srečal s Putinom.