Plinovod so že napolnili s plinom, zdaj čakajo na odobritev v EU-ju. Foto: Reuters
Plinovod so že napolnili s plinom, zdaj čakajo na odobritev v EU-ju. Foto: Reuters

11 milijard evrov vredni plinovod trenutno čaka odobritev Nemčije in EU-ja, do te odločitve pa naj ne bi prišlo v prvi polovici leta 2022, poroča Al Džazira.

"Ta nova pot bo gotovo pomagala stabilizirati cene na evropskih trgih," je glede Severnega toka 2 dejal Putin. Po njegovih besedah bodo potrošniki v državah, ki uporabljajo ruski plin, takoj začutili vpliv projekta na znižanje cen.

Novi 1234-kilometrski plinovod ima letno zmogljivost 55 milijard kubičnih metrov plina in bi ob podobnem plinovodu v Baltskem morju z izogibanjem obstoječih povezav skozi Poljsko in Ukrajino podvojil količino plina, ki ga ruski energetski velikan Gazprom neposredno pošilja Nemčiji.

Kritiki Severnega toka 2 v ZDA, Ukrajini in na Poljskem medtem opozarjajo, da bo projekt povečal vpliv Rusije v Evropi, obrnil članice EU-je drugo proti drugi in Ukrajini odrekel sredstva za tranzit plina. ZDA pravijo, da bo Severni tok 2 tarča njihovih ukrepov v primeru novih ruskih vojaških potez proti Ukrajini.

Rusija vztraja, da je Severni tok 2 popolnoma komercialni projekt, ki bo pomagal zagotoviti zanesljivejšo dolgoročno dobavo plina in pomagal prihraniti milijarde, ki jih pomeni plačilo cene tranzita Poljski in Ukrajini.