Prebežniki so bili prisiljeni ostati na morju ob obali več kot mesec dni. Foto: Reuters
Prebežniki so bili prisiljeni ostati na morju ob obali več kot mesec dni. Foto: Reuters

Malteške oblasti so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA priznale, da je položaj pred njihovo obalo postal "zelo težek" in da je na krovu ladij prišlo do "nemira".

Premier Robert Abela je sporočil, da so prebežniki na krovu ladje Europa II z noži iz ladijske kuhinje zagrozili, da bodo razstrelili plinsko jeklenko. "Dali so nam pol ure časa, da ukrepamo, ter napovedali, da bodo sicer vzeli posadko za talce," je dodal.

Člani posadke so sprožili alarm in zaprosili za pomoč vojsko, je še povedal premier. Ob tem je kritiziral druge članice Evropske unije, ker se jim ne uspe dogovoriti glede prevzema prebežnikov.

Prebežniki so bili ujeti na ladji Europa II od 30. aprila. Sredi maja je nevladna organizacija Alarm Phone sporočila, da nekateri potniki na ladji gladovno stavkajo.

"Vlada ni pripravljena ogrožati življenj članov posadke in drugih ljudi, tudi Maltežanov, ki delajo z migranti, zaradi neukrepanja in nesolidarnosti drugih članic Unije," je sporočila malteška vlada.

Nekateri bili prisiljeni ostati na morju več kot mesec dni

Prebežnike so malteške oblasti nameščale na štiri turistične ladje, potem ko so jih rešile iz morja na poti iz Afrike v Evropo. A jim nato niso dovolile pristati na obali z razlago, da so pristanišča zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 zaprta in ker so begunski centri na otoku že polni. Nekateri prebežniki so preživeli na morju več kot mesec dni.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je takšno početje ostro kritizirala in zahtevala, da ljudem dovolijo na kopno in tam z njimi začnejo uradne postopke.