Na Poljsko je prebegnilo že 1,5 milijona Ukrajincev. Foto: Reuters
Na Poljsko je prebegnilo že 1,5 milijona Ukrajincev. Foto: Reuters

V Varšavo je prišlo okoli 200.000 ljudi, kar je 10 odstotkov prebivalstva prestolnice in ljudi nimajo več kam nameščati. Doslej so večino vzeli prebivalci domov, v proste sobe in stanovanja, hoteli pa so vmes povišali cene nočitev. Iz Varšave poroča RTV-jeva dopisnica Polona Fijavž.

Begunci na železniški postaji v Krakovu. Foto: Reuters
Begunci na železniški postaji v Krakovu. Foto: Reuters

Železniška postaja v Varšavi je preplavljena z ljudmi, ki prihajajo z meje, a ne vedo, kam naprej. Srečam tri generacije Ukrajink, ki nebogljeno stojijo ob šotorih, jedo sendvič, ki so ga dobile od prostovoljcev, in ne vedo, kaj zdaj.

"V ponedeljek smo šli iz Kijeva. Upam, da najdemo namestitev. Zdaj smo v Varšavi, na poti smo bili tudi ponoči," pove ena od njih.

Pa imate kje spati, vprašam. "Ne. Zdaj smo šele prišli iz centra, kjer smo prespali eno noč, poslali so nas sem, da nam bodo pomagali, pa ne vem, kaj naj naredimo." Ob tem pa obe, mater in hčer, oblijejo solze.

Konrad Wislicz Vegorovski, prostovoljec, ki požrtvovalno deli hrano, pravi, da na postaji za begunce skrbi nekakšna civilna zaščita v manjši meri, sicer pa prostovoljci, a da jim vsega zmanjkuje, predvsem namestitev.

"Borimo se vsak dan, da bi dobili sobe, da gredo na domove ljudi. Obstaja izjemna akcija na spletu, ko ljudje delijo sobe, stanovanja, ampak vse gre še isto sekundo. Če greš na postajo, vidiš ljudi, ki spijo po tleh, brez pomoči vlade. Večino dela, ki ga opravimo tukaj, smo prostovoljci, ni vlade, ni mestnih oblasti, ampak navadni prebivalci Varšave," razlaga.

Prostovoljci na robu izgorelosti

Notranjost železniške postaje je polna žensk in majhnih otrok, ki se igrajo, za matere z dojenčki je organiziran pregrajen del. Ljudje spijo na odejah, podlagah, postelj ni. Vegorovski pravi, da če se ne bodo resneje vključile mestne oblasti in vlada, bodo pregoreli.

Srečam prostovoljca, ki je povsem iz sebe: "Organiziram stanovanja za ljudi, a ne morem plačati s svojega računa. Poskušam rezervirati hotele, pa ves čas rasejo cene. Pokvarjenci, drugega ne morem reči, sem preveč jezen."

Ljudje, ki postajajo pred postajo ali so noter, na toplem, imajo različne cilje – Španija, Latvija, celo ZDA. Tja, kjer imajo koga. A vmes morajo preživeti in poljskim prostovoljcem in narodu so za vse neizmerno hvaležni. "Poljaki so super," pove eden.

Iz Ukrajine pobegnilo že več kot 2 milijona ljudi

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.