Jens Stoltenberg in Giorgia Meloni. Foto: EPA
Jens Stoltenberg in Giorgia Meloni. Foto: EPA

Italijanska premierka je opozorila, da je Nato nepogrešljiv za varnost in blaginjo v Evropi. V danih razmerah, ko mir ni nekaj samoumevnega, ampak si moramo zanj prizadevati, pa Italija odločno podpira ozemeljsko celovitost, suverenost in svobodo Ukrajine, je še dodala.

Tudi generalni sekretar Nata je dejal, da je evropska varnost pod vprašajem, vse dokler poteka vojna v Ukrajini, in poudaril, da je Rusija ob morebitnem umiku v regiji Herson pod hudim pritiskom, njen dejanski umik pa bi pomenil še eno zmago za Ukrajince.

"Videli smo, kako so ukrajinske oborožene sile potisnile nazaj ruske sile in osvobodile svoje ozemlje. Ti uspehi so zasluga pogumnih in drznih ukrajinskih vojakov ter podpore brez primere, ki jo zagotavljajo zaveznice Nata, vključno z Italijo," je dejal in poudaril, da ima Italija – kot ena od ustanovnih članic zavezništva – ključno vlogo v Natu. To je utemeljil s tem, da Italija skupaj z drugimi zaveznicami ohranja mir v Evropi in podpira Ukrajino, vse dokler bo to potrebno.

Prav tako je opomnil, da Italija vodi novo večnacionalno bojno skupino Nata v Bolgariji, njeni vojaki služijo v Natovih silah v Latviji, italijanska letala skrbijo za varnost na nebu v okviru Natovega nadzora zračnega prostora, njene ladje pa so del Natovih patrulj v Sredozemlju in drugod.

Generalni sekretar Nata se je med obiskom Rima srečal tudi z italijanskim obrambnim ministrom Guidom Crosettom in spregovoril na Natovi konferenci, posvečeni kibernetski obrambi, kjer je opozoril na vse večjo nevarnost kibernetske vojne, ki jo vodi Rusija, in pozval vse zaveznice, naj se zavzamejo za krepitev kibernetske obrambe z dodatnimi naložbami in okrepljenim sodelovanjem.

Stoltenberg na obisku v Rimu