Na Kosovu živi okoli 50.000 Srbov. Foto: Reuters
Na Kosovu živi okoli 50.000 Srbov. Foto: Reuters

V ponedeljek so na Kosovu začela veljati nova pravila, ki uveljavljajo recipročnost v potniškem prometu s Srbijo, tako da morajo pri vstopu na Kosovo vozila s srbskimi registrskimi oznakami te zamenjati z začasnimi kosovskimi. Tak predpis je za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, v veljavi že več let.

Vozniki iz Srbije morajo ob vstopu na Kosovo odstraniti ali skriti srbske registrske tablice in jih nadomestiti z začasnimi tiskanimi, ki veljajo 60 dni in stanejo pet evrov.

Uveljavljanje novih pravil je povzročilo razburjenje in proteste med kosovskimi Srbi, ki so zato blokirali ceste v bližini administrativnih prehodov Jarinje in Brnjak med Srbijo in Kosovom. Kosovske oblasti so v odzivu na blokade na območje napotile posebne enote policije.

Kot je poročala srbska radiotelevizija RTS, je noč minila mirno in brez incidentov. Srbskim protestnikom pri mejnem prehodu Jarinje se je zjutraj pridružilo še več ljudi, kot jih je bilo tam včeraj. Na mejnem prehodu na prestop meje čaka okoli 30 tovornjakov, prehod pa je trenutno mogoč le za pešce.

Kurti: O pravilih sta se strinjala Srbija in EU

Kosovski premier Albin Kurti je dejal, da novi ukrepi niso usmerjeni proti srbskemu prebivalstvu, saj se po njegovih besedah ne dogaja nič izrednega ali diskriminatornega. "Začenjamo izvajati sporazum, o katerem sta se strinjali tako Srbija kot Evropska unija," je na ponedeljkovi seji parlamenta dejal Kurti.

Srbska televizija N1 navaja direktorja srbskega urada za Kosovo Petra Petkovića, ki je dejal, da se je rok za uveljavitev novega sporazuma iztekel 15. septembra, čeprav so se predstavniki srbskih oblasti na vse načine borili, da bi še za pet let podaljšali prejšnji sporazum, ki je določeval petletno prehodno obdobje za uveljavitev novih pravil.

Srbski predsednik Aleksander Vučić, ki je zaradi dogodkov sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost, je razmere opisal za zelo resne in težavne. "Ko imaš opravka z neodgovornimi ljudmi, je težko najti rešitev," je dejal srbski predsednik.

Po seji sveta za nacionalno varnost je Vučić dejal, da Srbija zahteva umik enot kosovske policije s severa Kosova in da se povrne prejšnje stanje, nato pa naj bi se v Bruslju "pogovorili in morda dogovorili o vsem", poroča srbski portal N1.

Odzvali so se tudi v Bruslju, kjer od obeh strani pričakujejo, da bosta spodbujali okolje, ki bo pripomoglo k spravi med njima, kar bo prispevalo k regionalni stabilnosti in sodelovanju v dobro ljudi na obeh straneh in v regiji.

To je ključnega pomena za dosego celovitega pravno zavezujočega sporazuma za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je v ponedeljek dejal glavni govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano in tako srbsko kot kosovsko stran pozval, naj se vzdržita enostranskih dejanj in nemudoma zmanjšata napetosti.

Oblasti v Prištini so na območje mejnih prehodov poslale posebne policijske enote. Foto: Reuters
Oblasti v Prištini so na območje mejnih prehodov poslale posebne policijske enote. Foto: Reuters