Navalni je bil obsojen na več let zapora. Foto: EPA
Navalni je bil obsojen na več let zapora. Foto: EPA

44-letnik je letošnji dobitnik nagrade Nemcov za pogum pri varovanju demokratičnih vrednot v Rusiji.

Boris Nemcov je bil ubit na današnji dan pred šestimi leti v bližini Kremlja. Sklad Borisa Nemcova, ki ga je v Nemčiji ustanovila hči ubitega politika Žana Nemcova, vsako leto s podelitvijo nagrade zaznamuje obletnico umora.

Letos so jo podelili opozicijskemu politiku Navalnemu, ki je po mnenju sklada simbol upora proti tiraniji v svetu. Pozvali so še k njegovi takojšnji izpustitvi. "Aleksej Navalni ni pokazal le neverjetnega poguma, ampak tudi ogromno prispeval k boju proti korupciji," so še zapisali.

V Moskvi je medtem več tisoč ljudi, med njimi tudi diplomatov, obletnico zaznamovalo s polaganjem cvetja na mesto umora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Prihajamo skupaj na ta kraj, na ta dan vsako leto, da pokažemo oblastem, da nismo pozabili in ne bomo pozabili," je povedal nekdanji premier in opozicijski politik Mihail Kasjanov.

Običajno na obletnico organizirajo pohod čez središče glavnega mesta, vendar se je opozicija letos raje zbrala pred improviziranim obeležjem na mostu, kjer je bil Nemcov ubit. Po podatkih nevladne organizacije White Counter monitor se je zbralo okoli 7800 ljudi.

Cvetje so danes med drugim položili tudi veleposlaniki ZDA, Združenega kraljestva in Evropske unije.

Ameriški veleposlanik John J. Sullivan je spomnil, da si je Nemcov prizadeval za boljšo prihodnost svoje države in državljanov. "Ostaja navdih za številne, ki stremijo k pravičnosti, transparentnosti in svobodi," je veleposlaništvo ZDA sporočilo na družbenem omrežju Twitter.

Nemcov je bil z več streli v hrbet ubit v noči na 27. februar 2015 na mostu v bližini Kremlja. Veljal je za reformističnega politika. V 90. letih dvajsetega stoletja je bil tudi namestnik ruskega premierja. Nato je postal eden vodilnih obrazov opozicije in zagrizen kritik Putina.

V povezavi z njegovim umorom so leta 2017 na dolgoletne zaporne kazni obsodili pet moških, ki naj bi bili povezani s Čečenijo. Po splošnem prepričanju je šlo zgolj za izvajalce atentata, medtem ko naročnik ostaja neznan.