EU je leta 2022 prepovedal oddajanje RT-ja, češ da ta ruska televizija širi dezinformacije o vojni v Ukrajini. Foto: Reuters
EU je leta 2022 prepovedal oddajanje RT-ja, češ da ta ruska televizija širi dezinformacije o vojni v Ukrajini. Foto: Reuters

"Po skrbnem premisleku smo razširili ukrepe proti ruskim državnim medijem," so sporočili iz Mete, kjer so po začetku vojne v Ukrajini do določene mere že omejili njihove objave na omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Meti so se za zaprtje računov, ki na njihovih omrežjih velja po vsem svetu, odločili sedem tednov pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in nekaj dni po tem, ko je ameriška vlada napovedala sankcije proti ruski televiziji RT in drugim medijem pod nadzorom Moskve.

Ameriška vlada je, denimo, obtožila uslužbenca RT-ja, da sta med kampanjo pred predsedniškimi volitvami plačala podjetju iz Tennesseeja skoraj deset milijonov dolarjev za ustvarjanje in distribucijo vsebin za ameriško občinstvo, ki da so vsebovala prikrita sporočila ruske vlade.

Ameriška vlada je hkrati napovedala začetek kampanje, s katero želi mednarodni skupnosti sporočati, da omenjeni ruski mediji delujejo v sklopu ruskega obveščevalnega aparata, poroča španska tiskovna agencija Efe.

Kremelj: Meta se je diskreditirala

"Meta se je z dejanji proti ruskim medijem, ki so nesprejemljiva, sama diskreditirala," se je na odločitev ameriškega tehnološkega velikana danes odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Ruska televizija RT je sicer v EU-ju že od leta 2022 prepovedana zaradi obtožb o dezinformacijskih kampanjah o vojni v Ukrajini. RT je imel na Facebooku 7,2 milijona sledilcev in na Instagramu milijon. Njen račun pa je še vedno dostopen v državah zunaj EU-ja na družbenem omrežju X, ki si ga lasti milijarder Elon Musk.