Foto: EPA
Foto: EPA

Strache je na svojem Facebooku opisal, da je požar izbruhnil v strojnici 20-metrske jahte po približno 15 minutah plovbe od Biograda. Požar je po njegovih navedbah izbruhnil nekaj pred 10. uro, gasilci pa so prispeli dve uri pozneje, ko je bila jahta že v plamenih. Nato je sledila eksplozija.

Nekdanji podkancler se je v svojem zapisu zahvalil lokalnemu prebivalstvu, Slovencem in Avstrijcem, ki so sodelovali pri reševanju in pomagali, da so vse potnike brez poškodb evakuirali iz gorečega plovila. Potrdil je, da so bili z družino in prijatelji povabljeni na izlet od prejšnjega četrtka do nedelje. Na ladji so bili sedem potnikov in kapitan.

Požar na jahti je že postal tema dneva v Avstriji, Strache pa je prejel številne izraze podpore. Jahta, ki je zagorela, je v lasti hrvaškega podjetja, ki oddaja plovila v najem, je poročal Jutarnji list. Kot so dodali, je jahta v celoti zgorela v uvali Kumenat pri Biogradu. Preiskovalci bodo poskusili ugotoviti vzrok požara, ko bodo ostanke jahte izvlekli iz morja.

Podkanclerja odnesla afera Ibiza

Strache je maja 2019 odstopil s položaja podkanclerja zaradi "afere Ibiza". Takrat se je v javnosti pojavil posnetek, na katerem je v vili na španskem otoku Ibiza domnevni nečakinji ruskega oligarha obljubljal vladne posle v zameno za pomoč in pozitivno medijsko poročanje pred parlamentarnimi volitvami. Zaradi afere je razpadla takratna avstrijska vlada, Strache pa je odstopil z mesta podkanclerja, pozneje pa tudi s čela desničarskih svobodnjakov. Maja lani je ob skorajšnji obletnici odstopa predstavil novo stranko Team HC Strache, Zavezništvo za Avstrijo.

Strache na zgoreli jahti blizu Biograda