Nadzor na svojih mejah podaljšuje več članic schengenskega območja. Foto: EPA
Nadzor na svojih mejah podaljšuje več članic schengenskega območja. Foto: EPA

Nemško notranje ministrstvo je v pismu Evropski komisiji zapisalo, da je bilo med novembrom lani in februarjem letos okoli 950 nezakonitih prehodov meje na mesec. Poleg tega se znova krepi migracijski potencial prek vzhodnega dela Sredozemskega morja in balkanske begunske poti. Prav tako Nemčija še ne more vračati t. i. sekundarnih prebežnikov v druge države.

V Berlinu zato sporočajo, da še ne morejo odpraviti nadzora na notranji meji in ga podaljšujejo do 11. novembra. Nadzor na meji z Avstrijo so uvedli jeseni 2015, potem ko se je več deset tisoč prebežnikov iz Grčije po balkanski begunski poti odpravilo proti zahodu in severu Evrope.

Podaljšanje mejnega nadzora so napovedale tudi Danska, Švedska, Francija in Avstrija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Danska je podaljšanje nadzora utemeljila s tem, da "so evropske zunanje meje še vedno pod pritiskom". Teroristična grožnja na Danskem je še vedno resna, zaradi česar je nadzor na mejah upravičen, je povedala danska ministrica za tujce in integracijo Inger Stojberg.

Nadzor na notranjih mejah je doslej izvajala tudi Norveška, ki ni članica EU-ja, je pa v schengenskem območju. A Bruslja Oslo za zdaj ni obvestil, da bo nadzor, ki se bo iztekel 11. maja, podaljšal. V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati.